
Suroviny
4-6 porcí
- 500 g hovězího žebra
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- mrkev
- petržel
- celer
- nové koření
- bobkový list
- směs na játrové knedlíčky (GLOBUS – polotovar)
Postup přípravy receptu
-
Hovězí žebro dáme do většího hrnce a zalijeme studenou vodou. Vaříme na mírném ohni a sbíráme z hladiny sraženou bílkovinu. Jakmile bílkovina přestane vytvářet pěnu, vložíme k masu kořenovou zeleninu, sůl, pepř, nové koření a bobkový list.
-
Vaříme tzv. tahem nikoliv varem cca 2 -3 hodiny.
-
Mezitím si můžeme dle vlastní potřeby dochutit směs na játrovou rýži (petrželka, česnek, pepř).
-
Vývar poté přecedíme a nakrájíme do něj 3 jarní cibulky na větší kousky a jednu mrkev na plátky. Za pomoci např. haluškového cedníku s většími otvory, protlačujeme připravenou játrovou směs do vařící polévky a ještě cca 15 minut provaříme. Pak již jen s chutí konzumujeme.
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě si směs na játrovou rýži můžete připravit dle vlastní chuti, ale polotovar z Globusu je chutný a nikdy nezklamal.