
Suroviny
- Vývar:
- hovězí žebra s kostí ,morkové kosti, harfy…
- hovězí maso na polévku, nejlépe hovězí hrudí
- studená voda
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule středně velká, neloupaná
- bobkový list
- nové koření
- pepř celý
- sůl
- pepř mletý
- Morkové knedlíčky:
- morková kost = morek ze dvou uvařených kostí
- 1 vejce
- sůl
- špetka muškátového květu
- špetka sušeného česneku
- pepř mletý
- celerová nebo petrželová nať
- jemná strouhanka ze staršího pečiva
Postup přípravy receptu
-
Množství neuvádím záměrně, protože každý, kdo vaří silný hovězí vývar v domácích podmínkách, většinou připravuje větší množství, jelikož to není sice nic složitého, zato časově náročnějšího. Nejdůležitější je zachování některých kroků a popravdě, každý máme ten svůj nejosvědčenější postup, který se ale podle mne v ničem zásadním neliší…
-
Omyté kosti dáme do hrnce, přidáme maso, osolíme a zalijeme STUDENOU vodou. Vše přivedeme k varu a pomalu TÁHNEME – vaříme těsně pod bodem varu, tj. necháme vývar jen mírně perlit a probublávat. Během pomalého vaření = táhnutí vývaru, SBÍRÁME děrovanou naběračkou nebo lžící ŠUM. Šum je pěna, která se bude na hladině tvořit během počátečního vaření a sbíráme ji proto, aby vývar zůstal čirý.
-
Když se přestane tvořit na vývaru šum, vložíme do hrnce divoké koření a pokračujeme v pomalém táhnutí vývaru, nejlépe dalších 10-12 hodin, ale klidně i 16. Zde platí, že čím déle, tím lépe. Pokud bychom dali koření hned, budeme ho lovit z vývaru i se šumem.
-
Až na samý konec tažení vývaru, přidáme do polévky očištěnou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli, kterou neloupeme úplně a první vrchní tmavou košilku na cibuli ponecháme. Kdo chce, přidá i rozmáčknutý stroužek česneku, který varem jen polévku mírně ochutí, ale neudělá z ní česnečku. Po uvaření zeleniny na skus ji vyndáme na talíř a pokrájíme na tak velké kousky, které nám vyhovují. Cibuli vyhodíme.
-
Z vývaru vyndáme maso a morkové kosti, aby maso i morek z kostí zůstaly bez sebemenších miniodštěpků kostí. Pak vývar přecedíme do čistého hrnce přes jemný cedník.
-
Odebereme potřebné množství vývaru, který dle síly můžeme naředit, dosolit, opepřit. Přidáme pokrájenou zeleninu dle vlastní chuti a obrané pokrájené maso. My máme rádi ve vývaru navíc kapustu, tak ještě před přidáním pokrájené zeleniny a masa nechávám krátce povařit, trochu na nudličky pokrájené listové kapusty nebo očištěnou růžičkovou.
-
Morkové knedlíčky: ze dvou morkových kostí vyklepneme teplé morky, které jen velmi decentně, abychom zachovali jemnost morkových knedlíčků, dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a muškátovým květem a vše společně utřeme v talíři. Vmícháme celé vejce, jemně nasekané bylinky a zahustíme dle potřeby, čerstvě namletou jemnou strouhankou. Strouhanky dáme tolik, aby se v mokrých dlaních dobře tvořily malé morkové kuličky, hmota by neměla být příliš tuhá. Není nutné dělat extra bílkový sníh do morkových knedlíčků, jelikož morek je velmi jemný a knedlíčky tak zůstávají vláčné i bez něj, pokud to nepřeženeme se strouhankou.
-
Já zavářím knedlíčky přímo ve vývaru a zůstává mi stále čistý a čirý, ale pokud si nejsme jistí, je dobré knedlíčky povařit v mírně osolené vodě v jiném, menším hrnci a po uvaření a scezení je přendat do hotového vývaru s masem a zeleninou.
Naházím do vroucího vývaru (vody) a po vyplavání jen krátce povařím. Nejlépe je jeden vyndat a ochutnat, protože záleží na tom, jak velké knedlíčky jsme dělali a jak jsme zahušťovali. -
Vývar s masem, zeleninou a knedlíčky nandáme do talířů, dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Někdo hovězí kosti před vložením do vody a následným vařením předpéká v troubě, mně se to nijak neosvědčilo.