Suroviny
6 porcí
- 1,5 kg hovězí loupané plece
- 0,5 kávové lžičky čerstvého mletého pepře 4 barev
- 2 velké cibule
- 1 litr hovězího vývaru (z hovězích kostí)
- 2 dl smetany 33%
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- řepkový olej
- máslová jíška
Postup přípravy receptu
-
Maso potřeme lehce olejem a bohatě po celém obvodu osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
-
Necháme chvilku odpočinout maso při pokojové teplotě.
-
Ze všech stran zprudka opečeme na trošce oleje a přendáme do pomalého hrnce (dále PH).
-
Okolo masa rozprostřeme nahrubo nakrájenou cibuli, bobkový list a nové koření.
-
Maso podlijeme vývarem a zapneme program LOW a bezstarostně pomalíme přikryté poklicí 6 hodin. Poté maso opatrně vyjmeme a udržujeme teplé.
-
Šťávu scedíme a zahustíme trochou máslové jíšky. Necháme ještě cca 10 minut probublávat. Po deseti minutách přidáme smetanu, ideálně pokojové teploty a po promíchání ještě cca 10 minut necháme probublávat.
-
Pro zvýraznění chuti, můžeme ještě přidat čerstvě mletý pepř.
-
Maso porcujeme na silnější plátky a podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Chlapská strava – tedy pokud je pepř čerstvě mletý a ne tzv. popel z dědečka 🙂 Dětem nedoporučuji.