
Suroviny
- Na vývar:
- 800 g hovězího masa (použila jsem kližku)
- 400 g cibule (4 ks)
- 8 kuliček nového koření
- 5 ks celého kardamomu
- 3 ks bobkového listu
- sůl
- na omáčku:
- 1,5 litrů bílého jogurtu (použila jsem 7%)
- 1 lžička majoránky
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrajime na kostky, cibuli oloupeme (nechame vcelku).
-
Oboji vlozime do hrnce, pridame kardamom, bobkovy list, nove koreni, osolime, zalijeme vodou (lehce nad uroven masa), privedeme k varu, pote ztlumime na minimum a pod poklickou varime do mekka. Vyvar precedime.
-
Jogurt pomalu, za obcasneho michani, ohrejeme.
-
Za staleho michani pridame asi 0,5 l horkeho masoveho vyvaru (zbytek vyvaru pouzijeme napr. na polevku). Pokud je smes prilis ridka, zahustime trochou mouky rozmichane v trosce vyvaru a povarime (ja pridavam jeste 100 ml smetany pro zjemneni – original je bez smetany).
-
Dochutime soli, peprem a majorankou.
-
Do omacky vlozime varene maso a cibuli a promichame.
Podavame s arabskou ryzi s orisky (viz. odkaz v poznamce).
Poznámka od kuchařky
Hovezi v jogurtu je u nas tradicni svatebni jidlo. Podava se posledni svatebni den (svatebni veseli trva tyden), kdy si zenich odvadi nevestu z domu rodicu. Na konecnou oslavu jsou zvani vsichni z sirokeho okoli, casto se sejde i 1500 lidi. Tabule je dale doplnena cerstvym ovocem, cukrovim a zakusky.









