
Suroviny
- 2 plátky hovězího masa (pokojové teploty, já jsem použila hanger steak, může být z roštěnce nebo svíčkové)
- hrubá sůl
- pepř
- olej
- Na omáčku:
- 1 cibule (malá nebo šalotka)
- několik čerstvých žampionů
- 1 kyselá okurka
- 1/2 lžičky sladké červené papriky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 3 lžíce brandy (můžeme vynechat)
- 100 ml zakysané smetany (já jsem přidala ještě cca 50 ml sladké)
- kousek másla
- trochu vývaru
- zelená petrželka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Steaky očistíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a potřeme olejem. Necháme půl hodiny odpočinout.
-
Rozpálíme kvalitní pánev vhodnou na přípravu steaků a maso na ní opečeme z obou stran. Popis přípravy steaku je podrobnější v receptu v Poznámce. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováváme v teple.
-
Do výpeku přidáme kousek másla, na něm zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, vhodíme pokrájené žampiony a až zhnědnou, osolíme a poprášíme paprikou. Promícháme, zarestujeme protlak a zalijeme brandy. Necháme odpařit a poté přilijeme cca 3 lžíce vývaru. Necháme probublat, vsypeme nakrájenou okurku a přimícháme obě smetany, případně jenom zakysanou, jak kdo rád. Prohřejeme, svaříme na požadovanou hustotu a podáváme ke steaku posypané petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Podrobnější popis přípravy steaku http://www.toprecepty.cz/recept/35123-rib-eye-stea…
Spojení steaku a Stroganoffa (Stroganova) jsem viděla u kuchaře Romana Pauluse a moc se mi to líbilo. Proč krájet krásný kus masa na nudličky, když se do něj můžete pěkně zaříznout a chuť bude úplně jiná 🙂
Receptů na Stroganoff je také spousta, někdo dává více protlaku, jinde se přidává i hořčice, jinde se nedávají okurky jenom žampiony a naopak a někde se přidává dokonce kopr. Všechny varianty budou určitě dobré 🙂
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/