Hovězí steak “ Stroganoff “ (Stroganov)

110
- reklama -

Suroviny

2 plátky hovězího masa (pokojové teploty, já jsem použila hanger steak, může být z roštěnce nebo svíčkové)
hrubá sůl
pepř
olej
Na omáčku:
1 cibule (malá nebo šalotka)
několik čerstvých žampionů
1 kyselá okurka
1/2 lžičky sladké červené papriky
1 lžička rajčatového protlaku
3 lžíce brandy (můžeme vynechat)
100 ml zakysané smetany (já jsem přidala ještě cca 50 ml sladké)
kousek másla
trochu vývaru
zelená petrželka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Steaky očistíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a potřeme olejem. Necháme půl hodiny odpočinout.

  2. Rozpálíme kvalitní pánev vhodnou na přípravu steaků a maso na ní opečeme z obou stran. Popis přípravy steaku je podrobnější v receptu v Poznámce. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováváme v teple.

  3. Do výpeku přidáme kousek másla, na něm zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, vhodíme pokrájené žampiony a až zhnědnou, osolíme a poprášíme paprikou. Promícháme, zarestujeme protlak a zalijeme brandy. Necháme odpařit a poté přilijeme cca 3 lžíce vývaru. Necháme probublat, vsypeme nakrájenou okurku a přimícháme obě smetany, případně jenom zakysanou, jak kdo rád. Prohřejeme, svaříme na požadovanou hustotu a podáváme ke steaku posypané petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Podrobnější popis přípravy steaku http://www.toprecepty.cz/recept/35123-rib-eye-stea…

Spojení steaku a Stroganoffa (Stroganova) jsem viděla u kuchaře Romana Pauluse a moc se mi to líbilo. Proč krájet krásný kus masa na nudličky, když se do něj můžete pěkně zaříznout a chuť bude úplně jiná 🙂

Receptů na Stroganoff je také spousta, někdo dává více protlaku, jinde se přidává i hořčice, jinde se nedávají okurky jenom žampiony a naopak a někde se přidává dokonce kopr. Všechny varianty budou určitě dobré 🙂

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/