Suroviny
4 porce
- 4 hovězí steaky ze svíčkové o váze cca 150 – 200 g (záleží, na kolik se cítíte)
- 2 větvičky rozmarýnu
- olej na smažení
- sůl
- Pepřové máslo:
- 50 – 70 g másla
- 2 čajové lžičky naloženého zeleného pepře
- Fazolky:
- 80 g pancetty
- 600 g zelených fazolek (čerstvých)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s naloženým pepřem, lehce rozmixujte (tak, aby zůstaly velké kousky pepře).
-
Na potravinářskou fólii rovnoměrně naneste podélně máslo, aby měla vrstva průměr asi jako dvacetikoruna a stočte máslo do balíčku – zaoblete a vložte do mrazáku (nebo do lednice ale na delší dobu).
-
Maso lehce naklepejte prsty, potřete pořádně olejem a nechte odležet proložené snítkami rozmarýnu. Nechte marinovat nejlépe přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny.
-
Maso vyndejte z lednice a nechte ho „orazit“ na pokojovou teplotu.
-
Rozpalte pánev a potřete olejem. Vložte steaky na pánev a opékejte z obou stran – jak dlouho je na vás. Já se neřídím ani tak časem, jako dotekem.
-
Maso nechám zprudka opéct po obou stranách cca po minutě a poté dopékám pozvolněji na požadovaný stupeň propečení.Ve škole jsme se učili takový fígl, jak propečenost poznat – dotkněte se palcem a ukazováčkem.
-
Když si druhou rukou poklepete na bříško pod palcem, odpovídá „tuhost“ nejmenšímu stupni propečení – a tak to pokračuje s dalšími prsty.
-
Maso po opečení nechte ještě 5 minut odležet.
-
Fazolky vložte do vroucí vody a nechte krátce vařit. Měly by stačit bohatě 3 minuty. Poté fazolky sceďte a vložte do ledové vody. Vyjměte a nechte okapat.
-
Pancettu nakrájejte na proužky a dejte opéct na nepřilnavou pánev. Restujte dozlatova, přidejte fazolky, opepřete a osolte.
-
Naservírujte fazolky, steak a na něj položte dva plátky máslíčka.
Poznámka od kuchařky
Další recepty na: http://www.vareniste.cz/hovezi-steak-s-peprovym-ma…