Hovězí steak s pepřovým máslem a fazolkami s pancettou

41
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 hovězí steaky ze svíčkové o váze cca 150 – 200 g (záleží, na kolik se cítíte)
2 větvičky rozmarýnu
olej na smažení
sůl
Pepřové máslo:
50 – 70 g másla
2 čajové lžičky naloženého zeleného pepře
Fazolky:
80 g pancetty
600 g zelených fazolek (čerstvých)
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s naloženým pepřem, lehce rozmixujte (tak, aby zůstaly velké kousky pepře).


    Zobrazit celý recept

  2. Na potravinářskou fólii rovnoměrně naneste podélně máslo, aby měla vrstva průměr asi jako dvacetikoruna a stočte máslo do balíčku – zaoblete a vložte do mrazáku (nebo do lednice ale na delší dobu).

  3. Maso lehce naklepejte prsty, potřete pořádně olejem a nechte odležet proložené snítkami rozmarýnu. Nechte marinovat nejlépe přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny.

  4. Maso vyndejte z lednice a nechte ho „orazit“ na pokojovou teplotu.

  5. Rozpalte pánev a potřete olejem. Vložte steaky na pánev a opékejte z obou stran – jak dlouho je na vás. Já se neřídím ani tak časem, jako dotekem.

  6. Maso nechám zprudka opéct po obou stranách cca po minutě a poté dopékám pozvolněji na požadovaný stupeň propečení.Ve škole jsme se učili takový fígl, jak propečenost poznat – dotkněte se palcem a ukazováčkem.

  7. Když si druhou rukou poklepete na bříško pod palcem, odpovídá „tuhost“ nejmenšímu stupni propečení – a tak to pokračuje s dalšími prsty.

  8. Maso po opečení nechte ještě 5 minut odležet.

  9. Fazolky vložte do vroucí vody a nechte krátce vařit. Měly by stačit bohatě 3 minuty. Poté fazolky sceďte a vložte do ledové vody. Vyjměte a nechte okapat.

  10. Pancettu nakrájejte na proužky a dejte opéct na nepřilnavou pánev. Restujte dozlatova, přidejte fazolky, opepřete a osolte.

  11. Naservírujte fazolky, steak a na něj položte dva plátky máslíčka.