Hovězí srdce na víně a mrkvi

150
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g hovězího srdce
100 g slaniny
2 lžíce másla
1 lžíce oleje
250 ml červeného suchého vína
4 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
1/4 litru vývaru
2 větší cibule
10 ks baby karotky
petrželová nať
čerstvý tymián
bobkový list
hladká mouka na zaprášení

Postup přípravy receptu

  1. Srdce pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, dáme ji do kastrolu a pomalu škvaříme.

  3. Když je do sklovita, přidáme máslo a olej (ten je jen na zchladnutí, aby se nám máslo nepřepálilo) a když máslo přestane pěnit, přidáme plátky srdce a z obou stran je opečeme.

  4. Pak podlijeme polovinou vína, necháme dojít k varu, ztlumíme oheň a pod pokličkou dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme zbylým vínem.

  5. V polovině dušení přidáme svazek bylinek-tymián a petrželku, česnek utřený se solí a špetku pepře.

  6. Když je maso téměř měkké, šťávu vydusíme, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, chvíli osmahneme, zaprášíme lehce moukou a podlijeme vývarem a případným zbytkem vína. Dle potřeby dosolíme. Dodusíme, až je zelenina měkká a nakonec vyjmeme svazek bylinek.
    Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory.

Poznámka od kuchařky

Recept je původem z Francie a já ho mám z kuchařky 100 a 1 masitých pokrmů…

Tahle úprava srdce nám moc chutná.Chuťově je jídlo jemné a pěkně voňavé.