Suroviny
4 porce
- 600 g hovězího srdce
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 250 ml červeného suchého vína
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř mletý
- 1/4 litru vývaru
- 2 větší cibule
- 10 ks baby karotky
- petrželová nať
- čerstvý tymián
- bobkový list
- hladká mouka na zaprášení
Postup přípravy receptu
-
Srdce pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
-
Slaninu nakrájíme na menší špalíčky, dáme ji do kastrolu a pomalu škvaříme.
-
Když je do sklovita, přidáme máslo a olej (ten je jen na zchladnutí, aby se nám máslo nepřepálilo) a když máslo přestane pěnit, přidáme plátky srdce a z obou stran je opečeme.
-
Pak podlijeme polovinou vína, necháme dojít k varu, ztlumíme oheň a pod pokličkou dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme zbylým vínem.
-
V polovině dušení přidáme svazek bylinek-tymián a petrželku, česnek utřený se solí a špetku pepře.
-
Když je maso téměř měkké, šťávu vydusíme, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, chvíli osmahneme, zaprášíme lehce moukou a podlijeme vývarem a případným zbytkem vína. Dle potřeby dosolíme. Dodusíme, až je zelenina měkká a nakonec vyjmeme svazek bylinek.
Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory.
Poznámka od kuchařky
Recept je původem z Francie a já ho mám z kuchařky 100 a 1 masitých pokrmů…
Tahle úprava srdce nám moc chutná.Chuťově je jídlo jemné a pěkně voňavé.