Hovězí s mrkví na červeném víně

146
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

800 g hovězího zadního
2 cibule
3-4 mrkve
3 stroužky česneku
sůl
pepř
2 bobkové listy
několik snítek tymiánu
200 ml suchého červeného vína
hovězí vývar
trochu hladké mouky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na nudličky nebo menší kostky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Použijeme nejlépe těžký litinový kastrol, ve kterém rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a maso prudce osmahneme ze všech stran.
    Pak maso vyndáme, do kastrolu přilijeme lžíci oleje a vhodíme nakrájenou cibuli a mrkve pokrájené na hranolky.
    Necháme opékat, až zelenina začne hnědnout. Pak přidáme rozmačkaný česnek a necháme minutku osmahnout.

  2. Do kastrolu vrátíme maso a podlijeme vínem. Počkáme, až víno vzkypí, pak přilijeme vývar, přidáme bobkové listy a snítky tymiánu a pod pokličkou při mírnější teplotě dusíme, až je maso zcela měkké.
    Při dušení občas promícháme a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru.
    Na konci dušení by pod masem měla být lehce zahoustlá omáčka. Podáváme s bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Poznámka od kuchařky

Inspirace v magazínu Penny.