Hovězí s kořenovou zeleninou a cizrnou

55
- reklama -

Suroviny

700 g hovězí kližky
350 g cibule (5 středních)
200 g mrkve (2 větší)
200 g celeru (1/2 větší bulvy)
400 g vařené cizrny
6 větších stroužků česneku
0,8 l hovězí vývar
1 vrchovatá lžička mletého nového koření
1 vrchovatá lžička kvalitního kakaa
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky skořice
strouhaný perník na zahuštění (dala jsem 2 lžíce)
hrst čerstvého koriandru
sůl
pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrajime na kostky, cibuli podelne nahrubo (na sestinky), mrkev a celer na vetsi kosticky, cesnek oloupeme a strouzky prepulime.


    Zobrazit celý recept

  2. Na olivovem oleji orestujeme nejprve cibuli, pote prihodime cesnek a maso, ktere nechame zatahnout, zesednout. Nakonec prisypeme zeleninu a par minutek promichavame.

  3. Zasypeme kakaem, novym korenim, paprikou, kminem, skorici, peprem a promichame. Nakonec vmichame protlak a celou smes zalijeme vyvarem.

  4. Prikryjeme a peceme nejprve pri 200 stupnich asi 15 minut, pote teplotu snizime na 150 stupnu (horni a dolni ohrev) a dopekame do mekka, asi 1,5 – 2 hodiny.

  5. Zhruba 15 minut pred koncem peceni vmichame cizrnu a strouhany pernik. Podle potreby dochutime soli a peprem. Nakonec pridame pokrajeny cerstvy koriandr.

  6. Podavala jsem s kuskusem.

Poznámka od kuchařky

Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim.