Suroviny
- 700 g hovězí kližky
- 350 g cibule (5 středních)
- 200 g mrkve (2 větší)
- 200 g celeru (1/2 větší bulvy)
- 400 g vařené cizrny
- 6 větších stroužků česneku
- 0,8 l hovězí vývar
- 1 vrchovatá lžička mletého nového koření
- 1 vrchovatá lžička kvalitního kakaa
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- strouhaný perník na zahuštění (dala jsem 2 lžíce)
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrajime na kostky, cibuli podelne nahrubo (na sestinky), mrkev a celer na vetsi kosticky, cesnek oloupeme a strouzky prepulime.
-
Na olivovem oleji orestujeme nejprve cibuli, pote prihodime cesnek a maso, ktere nechame zatahnout, zesednout. Nakonec prisypeme zeleninu a par minutek promichavame.
-
Zasypeme kakaem, novym korenim, paprikou, kminem, skorici, peprem a promichame. Nakonec vmichame protlak a celou smes zalijeme vyvarem.
-
Prikryjeme a peceme nejprve pri 200 stupnich asi 15 minut, pote teplotu snizime na 150 stupnu (horni a dolni ohrev) a dopekame do mekka, asi 1,5 – 2 hodiny.
-
Zhruba 15 minut pred koncem peceni vmichame cizrnu a strouhany pernik. Podle potreby dochutime soli a peprem. Nakonec pridame pokrajeny cerstvy koriandr.
-
Podavala jsem s kuskusem.
Poznámka od kuchařky
Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim.