
Suroviny
3 porce
- 450 g hovězího zadního vcelku
- 5 lžic křenu (Krenexu)
- 6 nadrobno nakrájených sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
- sůl
- mletý pepř
- 4 lžíce oleje z rajčat
- plát alobalu
- nit na ovázání rolády
- na šťávu
- 50 g domácího uzeného bůčku nakrájeného na drobnější kostičky (tučnější anglické slaniny)
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 2 lžíce rajčatového oleje
- 2 dcl horké vody
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme, ale nerozpůlíme. Vznikne mám tvar jakoby“motýlích křídel“. Takto vzniklý plát přes potravinářskou folii opatrně, ale dobře paličkou na maso rozklepeme a mírně po obou stranách osolíme a opepříme.
-
Plát potřeme křeníkem, posypeme rajčaty a petrželkou. Zabalíme do rolády a zajistíme nití proti rozvinutí.
-
Na alobal naneseme olej z rajčat, přiravenou roládu v něm důkladně obalíme a alobal kolem rolády pořádně zavineme. Dáme nejlépe do duhého dne odpočinout do lednice.
-
Do papiňáku na rozehřátý olej z rajčat dáme cibuli společně se slaninou a necháme 4 minuty orestovat. Poté odhrneme na kraj hrnce, vožíme roládu a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout.
-
Zbylý olej z alobalu horkou vodou spláchneme do širšího hrníčku a tím roládu podlijeme. Rozdrobíme zeleninový bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na mírném plameni 30 minut.
-
Měkkou roládu z hrnce vyjmeme, odstraníme nitě a nakrájíme na silnější plátky.
-
Šťávu dle potřeby dochutíme. (Můžeme ji nechat přírodní, nebo si ve smetaně na vaření rozmícháme trochu hladké mouky, vlijeme do vařící šťávy a necháme 10minut provařit.) Podáváme s rýží, přelité šťávou z masa.
Poznámka od kuchařky
Je zde mnoho receptů na chutné rolády. Přidávám další,opět s jiným postupem a úpravou. Podávala jsem s bylinkovou rýží(hodně nasekané petrželkové natě)a moc jsme si pochutnalihttp://www.toprecepty.cz/recept/20756-bylinkova-ry…