
Suroviny
4 porce
- 600 g hovězího zadního vcelku
- 250 g hlívy ústřičné nakrájené na proužky
- 150 g anglické slaniny (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce pažitky – můžeme vynechat
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1/2 kostky zeleninové ho bujónu
- sůl
- mletý pepř
- 350 ml horké vody
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme, ale nedokrojíme až ke konci. Vznikne mám tvar jakoby“rozevřené knihy“.
-
Takto vzniklý plát přes potravinářskou folii opatrně, ale dobře paličkou na maso rozklepeme a mírně po obou stranách osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny a pokud máme, potřeme pestem. Maso zavineme do rolády a zajistíme nití.
-
Do papiňáku na rozehřátý olej dáme prudce ze všech stran zatáhnout roládu, poté ji vyjmeme z hrnce a do výpeku dáme zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a zhruba 5minut necháme restovat.
-
Do hrnce dáme nerezovou podložku, na ni položíme roládu a vše zalijeme 350ml vody. Rozdrobíme bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
-
Od doby varu na mírném plameni vaříme pod tlakem 45minut.
-
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a měkkou roládu vytáhneme. Děrovanou naběračkou vyndáme čtvrtinu hlívy a zbytek ponorným mixérem v hrnci rozmixujeme. Do rozmixované šťávy dáme nazpět odebranou hlívu, šťávu prohřejeme a dle potřeby dochutíme.
-
Z masa odstraníme nitě a nařežeme na silnější plátky.
Podáváme s tarhoňou,rýží, nebo s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Pokud vaříme v papiňáku a pod masem budeme mít hustější podklad(větší množství hříbků, nebo zeleniny)je lepší maso položit na nerezovou podložku, nebo nerezový pařák na ohřívání knedlíků. Tím zabráníme případnému přichycení masa ke dnu hrnce.
Maso můžeme také dusit v obyčejném kastrolu a průběžně doplňovat tekutinu, ale doba vaření se protáhne.
Odkaz na výrobu pestahttp://www.toprecepty.cz/recept/39140-pesto-z-pazi…