Hovězí rendang

102
- reklama -

Suroviny
4 porce

Ingredience:
3 lžíce oleje
1 kg hovězího masa (svíčková nebo kvalitní zadní nakrájeného na 2-3 cm kostky)
1 l kokosového mléka
2 lžíce strouhaného kokosu
5 rozdrcených listy limetky
kyselé jablko
5 dkg strouhaného kokosu
koření Sambál
Pasta:
10 cm pokrájeného zázvoru
5 cm plátků kurkumy nebo její prášek
10 cm plátků Galangal nebo práškem (Laos powder)
6-8 pokrájených stébel citronové trávy
1/2 lžíce krevetové pasty Terasi (Trasi, Belacan)
10 malých čerstvých zelených papriček
20 sušených chilli papriček bez semínek, namočených předem do vody
6 menších cibulí
4 šalotky
4 kardamony
10 stroužků česneku
Kořenící směs:
1 lžíce semen koriandru
1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu
4 hřebíčky
4-6 voskových ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry.


    Zobrazit celý recept

  2. Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky.

  3. Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme.

  4. V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin, , nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá.

  5. Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).

Poznámka od kuchařky

Většina ingrediencí nebo jejich náhražek je k sehnání na internetu, třeba voskové ořechy kemiri na webu – http://www.theasiancookshop.co.uk/candle-nut-candlenutskemiri-nuts-2256-p.asp). Kaffirové listy lze zaměnit bobkovým listem a trocho limetkové strouhané kůry. Tamarind lze nahradit tamarindovou šťávou.