Suroviny
4 porce
- Ingredience:
- 3 lžíce oleje
- 1 kg hovězího masa (svíčková nebo kvalitní zadní nakrájeného na 2-3 cm kostky)
- 1 l kokosového mléka
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 5 rozdrcených listy limetky
- kyselé jablko
- 5 dkg strouhaného kokosu
- koření Sambál
- Pasta:
- 10 cm pokrájeného zázvoru
- 5 cm plátků kurkumy nebo její prášek
- 10 cm plátků Galangal nebo práškem (Laos powder)
- 6-8 pokrájených stébel citronové trávy
- 1/2 lžíce krevetové pasty Terasi (Trasi, Belacan)
- 10 malých čerstvých zelených papriček
- 20 sušených chilli papriček bez semínek, namočených předem do vody
- 6 menších cibulí
- 4 šalotky
- 4 kardamony
- 10 stroužků česneku
- Kořenící směs:
- 1 lžíce semen koriandru
- 1 lžíce kmínu 1 lžíce semen fenyklu
- 4 hřebíčky
- 4-6 voskových ořechů
Postup přípravy receptu
-
Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry.
-
Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky.
-
Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme.
-
V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin, , nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá.
-
Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).
Poznámka od kuchařky
Většina ingrediencí nebo jejich náhražek je k sehnání na internetu, třeba voskové ořechy kemiri na webu – http://www.theasiancookshop.co.uk/candle-nut-candlenutskemiri-nuts-2256-p.asp). Kaffirové listy lze zaměnit bobkovým listem a trocho limetkové strouhané kůry. Tamarind lze nahradit tamarindovou šťávou.