
Suroviny
4 porce
- 300 g žampionů nebo čerstvých hub
- 2 lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 250 ml smetany ( výborná je Tatra extra krémová )
- 600 g hovězí kližky nebo jiného hovězího ( já měla plec )
- lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- 4 lžíce oleje
- 200 ml bílého vína
- lžíce citronové šťávy
- bylinky:
- hladkolistá petrželka
- tymián
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a hřiby na něm podusíme, cca 10 minut. Poté přilijeme smetanu a dalším 5 minut povaříme.
-
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Přidáme maso a zprudka ho ze všech stran opečeme. K masu přilijeme deci vína, citronovou šťávu, přiklopíme a dusíme doměkka.
-
Během dušení dolijeme víno, zbytek z lahve podáváme k obědu. Když máme maso měkké, přidáme k němu smetanové houby, promícháme a krátce provaříme (necháme zredukovat do hustší konzistence). Podáváme s těstovinami nebo špeclemi. Dozdobíme bylinkami.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Rytmus života – Nejchutnější recepty. Mírně upraveno.
Ač to podle fota nevypadá, je to moc dobré. Uvařte si to a přesvědčíte se na vlastní jazýček. Dobrou chuť.