Suroviny
6 porcí
- 1 kg hovězího pupku
- 1 nožka Čabajské klobásy (originál je jen jeden Hungary)
- lžíce hrubozrnné hořčice
- 15 dkg Lopenické slaniny
- 3 větší cibule
- sůl
- pepř
- 3 bobkové listy
- nové koření
- 3 lžíce silného vývaru Demi-glace
- hladká mouka
- režná nit
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku, pokud je potřeba, dobře odblaníme a potřeme hrubozrnnou hořčicí, přeložíme a necháme v chladu asi hodinu odležet.
-
Po odležení na potřenou stranu položíme nožku Čabajské klobásy a pevně smotáme.
-
Smotané maso pevně převážeme režnou nití a na povrchu vydatně opepříme a osolíme.
-
Nakrájíme na kostičky Lopenickou slaninu, kterou v hrnci necháme zlehka vyškvařit, opečeme ve výpeku maso ze všech stran, aby se hezky zatáhlo. Maso vyjmeme a dáme ho bokem.
-
Do hrnce přidáme na měsíčky nakrájené cibule a opečeme do zlatohněda.
-
Maso poté vrátíme do hrnce k cibulovému základu a do ¾ masa podlijeme masovým vývarem a přidáme 3 lžíce vývaru Demi-glace.
-
Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu cca 3 hodiny, dokud není maso krásně měkké.
-
Hotové maso po odstranění nitě krájíme na silnější plátky.
-
Vývar propasírujeme a dohustíme dle potřeby lžicí hladké mouky, dobře rozmícháme a necháme 10 minut provařit. Výbornou přílohou jsou opečené plátky z nových brambor.