Hovězí pupek na zeleném pepři se zakysanou smetanou

188
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 kg hovězího pupku (vyšší plát)
10 g kuliček zeleného pepře (ve slaném nálevu 1/4 skleničky)
2 lžíce vepřového sádla
2 velké žluté cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
100 g zakysané smetany extra hustá 30%
1 litr vývaru (hovězí harfy)
sůl
máslo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku dobře odblaníme. Nakrájíme na stejně široké pruhy po vlákně a následně přes vlákno na menší kostky.


    Zobrazit celý recept

  2. Do většího hrnce dáme rozpustit vepřové sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou opečeme do zlaté barvy. Kuličky zeleného pepře společně s bobkovým listem, novým kořením přidáme do cibulového základu a chvilku restujeme.

  3. Kostky hovězího masa dobře osolíme a přidáme do hrnce k cibuli, kde necháme tzv. zatáhnout.

  4. Maso podlijeme do ¾ vývarem tak, aby nebylo zcela ponořeno. Pod pokličkou dusíme při mírném varu asi 2 hodiny. Je-li potřeba, doléváme vývarem opět do ¾ masa.

  5. Jakmile jsou kostky masa měkké, vyjmeme je z hrnce a vzniklou silnou šťávu lehce zahustíme hladkou moukou smíchanou s povoleným máslem a zlehka 15 minut necháme provařit.

  6. Po provaření a lehkém zahuštění omáčky vrátíme kostky masa a zjemníme zakysanou smetanou. Již nevaříme. Vhodnou přílohou jsou různé druhy a tvary těstovin.