
Suroviny
4-6 porcí
- 1,5 kg hovězího pupku
- 300 g žampionů (malých)
- plnotučná hořčice
- cibule
- sůl
- pepř
- vývar (masox)
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku částečně povrchově odblaníme. Osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Takto připravený plát hovězího pupku smotáme jako roládu, ovšem bez náplně. Pevně zatáhneme a převážeme režnou nití.
-
Maso zprudka opečeme v pánvi na oleji, aby se nám hezky zatáhlo. Orestované maso přendáme do hrnce.
-
Na stejné pánvi a ve stejném výpeku po mase orestujeme krátce i žampiony s nahrubo nakrájenou cibulí, a vše poté přidáme k masu do hrnce. Maso podlijeme buďto masovým vývarem (pokud nemáme, použijeme kostku masoxu) tak, aby nebylo zcela ponořeno.
-
Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu cca 3-4 hodiny. Každou hodinu zkontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme již jen vodou do počáteční hladiny vývaru a opět „táhneme“ pod pokličkou.
-
Maso poté co odstraníme režnou nit, nakrájíme velmi opatrně, neboť se bude „lahodně rozpadat“. Vývar zlehka zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a zlehka 10–15 minut provaříme. Výbornou přílohou je houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Maso je zcela netradiční lahodné chuti, vláknité struktury a jeho chuť odpovídá vytrpěné době přípravy. Málem nebylo co fotit, všem „šíleně“ chutnalo! Jako přílohu jsem zvolil: