Hovězí pupek na žampionech

126
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1,5 kg hovězího pupku
300 g žampionů (malých)
plnotučná hořčice
cibule
sůl
pepř
vývar (masox)

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku částečně povrchově odblaníme. Osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Takto připravený plát hovězího pupku smotáme jako roládu, ovšem bez náplně. Pevně zatáhneme a převážeme režnou nití.

  2. Maso zprudka opečeme v pánvi na oleji, aby se nám hezky zatáhlo. Orestované maso přendáme do hrnce.

  3. Na stejné pánvi a ve stejném výpeku po mase orestujeme krátce i žampiony s nahrubo nakrájenou cibulí, a vše poté přidáme k masu do hrnce. Maso podlijeme buďto masovým vývarem (pokud nemáme, použijeme kostku masoxu) tak, aby nebylo zcela ponořeno.

  4. Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu cca 3-4 hodiny. Každou hodinu zkontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme již jen vodou do počáteční hladiny vývaru a opět „táhneme“ pod pokličkou.

  5. Maso poté co odstraníme režnou nit, nakrájíme velmi opatrně, neboť se bude „lahodně rozpadat“. Vývar zlehka zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a zlehka 10–15 minut provaříme. Výbornou přílohou je houskový knedlík.

Poznámka od kuchařky

Maso je zcela netradiční lahodné chuti, vláknité struktury a jeho chuť odpovídá vytrpěné době přípravy. Málem nebylo co fotit, všem „šíleně“ chutnalo! Jako přílohu jsem zvolil:

http://www.toprecepty.cz/recept/6354-hrnkove-knedl…