Suroviny
2 porce
- 500 g hovězího předního z mladého býčka
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce oleje
- 1 kostka hovězího bujónu
- 2 lžičky koření Divočina
- 1 panák medoviny nebo portského
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 3 lžíce rajčatového protlaku či dobrého kečupu
- 500 g brambor
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 větší celá jarní cibulka
- 200 ml zakysané smetany
- 1 cm pláteček pravého másla
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme od tuku a blan, nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek rozmačkáme plochou stranou nože a posléze nasekáme nadrobno. Do hrnce vhodíme cibuli, přidáme olej a dáme smažit do zlatova. Pak vhodíme maso a nasekaný česnek, promícháme a necháme dusit pod pokličkou cca 10 minut, až pustí šťávu. Pak vhodíme kostku bujónu, sůl a koření, nalijeme panáka medoviny (nebo portského) a dusíme. Až je maso měkké a omáčka zredukována na polovinu, přidáme protlak nebo kečup. Promícháme a dodusíme maso, odstavíme.
-
V průběhu dušení masa si oškrábeme brambory, nakrájíme na menší kostky a propláchneme. Svaříme si vodu. Slité brambory posypeme solí a kmínem a spaříme vařící vodou. Uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme jarní cibulku včetně zelené části a posledních 7-10 minut před koncem uvaření brambor ji k nim přidáme. Vaříme, až jsou brambory měkké.
-
Brambory slijeme, přidáme plátek másla, necháme rozpustit. Pak šťuchadlem brambory nahrubo našťoucháme. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Na talíř dáme kopeček smetanových brambor, pár kousků masa a polijeme omáčkou.