
Suroviny
- 2 kg hovězí křížové kosti
- 1 kg hovězí oháňka
- 2 cibule
- 5 cm zázvoru
- 1 česnek celý
- 2 skořice celá
- 3 anýzu
- ČL koriandru
- 2 PL rybí omáčky
- 1 ČL cukru
- Obloha:
- rýžové nudle
- hovězí maso
- koriandrová nať
- bazalka
- jarní cibulka
- fazolové klíčky mungo (Giá)
- limetka nebo citron
Postup přípravy receptu
-
Všude je velmi receptů na tuto fantastickou vietnamskou polévku, ale většina zapomíná že tajemství této polévky je v její základní surovině = hovězím vývaru. Takže žádný Solamyl, ani sojová omáčka či mrkev nebo Jidášovo ucho.
-
Klasika jsou pomalu a dlouho vařené suroviny na nízkém plameni a nejlepší je až 20 hodin. Tím dostaneme tu správnou konzistenci a chuť.
-
Do silně vroucí vody dáme vařit kosti a nakrájenéný ocas. Sbíráme kal (pěnu). Po 10 minutách snížíme plamen a přidáme silně opražené „očerněné“ přísady, které jsou nakrájené na hrubo: cibule, česnek, zázvor, anýz cely, skořice (paličky), koriandr semínka.
-
Vývary můžeme dělat dvěma způsoby jako neochuceného (bez soli a rybí omáčky na všeobecné použití nebo ochutit pro Phu s rybí omáčkou a cukrem). Vaříme na nízkém plameni do nekonečna a pak zcedíme a odložíme do lednice. Odebereme mastná oka na povrchu a použijeme jen čistý vývar. Můžeme také dát zmrazit na kostičky a použít samostatně.
-
Phu Polévka: Kvalitní syrové hovězí maso (steak) nakrájíme nebo si ho nakrájíme na kráječi na velmi jemně plátky (dělá se to nejlépe, když je maso zmrazené). Přichystáme si vedle misky.
-
Rýžovou slizy dáme vařit, horkou část slizů (porci dáme na dno misky). Na slize poklademe část nakrájených bylinek, jarní cibulku a koriandr. K tomu poklademe syrové na jemno nakrájené plátky steakového hovězího.
-
Vroucím vývarem zaliji maso a servírujeme. Tím se nám na jemno nakrájené maso uvaří. Pro každého nachystáme další čerstvé ingredience jako zeleninové klíčky bylinky, bazalku a i mátu a ochutiny jako čersté chilli na drobno nakrájené, rybí omáčku, limetku nebo citron a někde přidávají ještě Hoisin omáčku, vše podle individuální chutě.
Poznámka od kuchařky
Hovězí polévka skoro lepší ako od babičky ? aj moja babicka keby zila by to potvrdila lebo mala zdravy sedliacky rozum a by videla ze tato kombinacia klasickeho vyvaru a cerstvych zdravych byliniek je nielen dobra ale aj zdrava.Len vtedy oni tie suroviny nemali .Takze Vietnamska klasika viac ako polievka narodne jedlo.