Suroviny
- hovězí maso na polévku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 jarní cibulka s natí
- 20 cm pórku
- polévkové koření
- libeček
- pepř
- sůl
- Na nočky:
- 100 g hlívy ústřičné
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 3-4 lžíce hrubé mouky
- houbové koření
- pažitka
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Nočky si připravíme tak, že na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nasekanou hlívu, trochu houbového koření, sůl a za stálěho míchání chvilku restujeme, potom necháme vychladnout. V misce si rozšleháme vejce s moukou, přidáme orestovanou hlívu, pažitku a vše promícháme, aby vznikla taková polotuhá směs.
-
Do 2 litrů studené vody dáme vařit maso, cibuli, přidáme pepř a sůl. Když je maso téměř měkké, vyndáme cibuli (dávám jí do polévky jen pro chuť), přidáme nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, pórek a ještě povaříme. Měkké maso vyndáme z polévky, nakrájíme ho na malé kousky a vrátíme zpět.
-
Lžičkou namočenou v polévce nabíráme nočky a vhazujeme je do vroucí polévky. Povaříme ještě asi 5 minut. Na úplný závěr přidáme nasekaný libeček s cibulkou a natí, dochutíme polévkovým kořením, necháme ještě projít varem a podáváme.