
Suroviny
6-8 porcí
- 1 kg hovězího zadního
- koření Divočina
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 20 dkg uzeného špeku
- 1 malá sklenička Halali
- sůl
- pepř
- cukr krystal
- rajský protlak
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso si nakrájíme na stejně velké plátky o síle cca 1 cm (6-8 plátků) a prudce je opečeme na trošce oleje a dáme si je bokem. Maso nijak neochucujeme, jelikož se bude dusit v silně kořeněném vývaru.
-
V hrnci opečeme na kostičky nakrájený uzený špek a jakmile se vyškvaří, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkve a opečeme do zlaté barvy.
-
Poté přidáme 1 polévkovou lžíci krystalového cukru, 1 polévkovou lžíci rajského protlaku a 3 kávové lžičky koření Divočina. Vše lehce orestujeme a vložíme opečené plátky hovězího masa a zalijeme skleničkou směsi Halali, trošku podlijeme vodou a dusíme při mírném varu, dokud není maso měkké.
-
Maso poté vyjmeme a silný „ divoký“ vývar rozmixujeme zcela do hladka. Pokud je potřeba jej zředit použijeme na to trochu mléka a ještě zlehka 10 minut provaříme.
Výbornou přílohou je houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Někomu to může připomínat svíčkovou, ale není to svíčková. Nám to chutnalo zcela patřičně „divoce“.
Pro zvídavé – ty kuličky jsou naložené jedlé jeřabiny.