Hovězí plátek v“Boloňské“omáčce

35
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 silnější plátky hovězí roštěnky
1 lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje
1 cibule nakrájená nadrobno
3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
1 sklenka Boloňské omáčky
1 mrkev (nakrájená na drobné kostičky)
1 silnější plátek celeru (nakrájený na drobné kostičky)
10 olivy ve slaném nálevu rozkrojených na polovinu
1 lžička škrobu (rozmíchat ve vodě)
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa paličkou na maso mírně naklepeme a na okrajích nařízneme. Zlehka osolíme a opepříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Do kastrolu na rozehřátý tuk dáme do sklovita orestovat cibuli s česnekem.

  3. Vložíme roštěnky, které necháme prudce po obou stranách zatáhnout. Přidáme omáčku, mírně podlijeme horkou vodou a promícháme. Pod pokličkou na slabém plameni dusíme přibližně 80minut doměkka. Doba dušení závisí na kvalitě a stáří masa. Během dušení přiléváme po trochách horkou vodu.

  4. 10minut před koncem přidáme mrkev, celer a olivy.

  5. Měkké plátky vytáhneme, uchováme v teple a omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve studené vodě. Minutu provaříme a podle potřeby dochutíme.

  6. Podáváme nejlépe s dušenou rýží.

  7. Pokud budeme plátky připravovat v papiňáku, budeme postupovat stejně. Jen po přidání omáčky k zatáhlému masu vše podlijeme 200ml horké vody a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Až se hrnec natlakuje, ubereme plamen na minimum a dusíme 40minut. Poté hrnec ochladíme a otevřeme. Přidáme ostatní suroviny,promícháme a slabým varem dusíme ještě 10minut.

Poznámka od kuchařky

Můžeme připravit také z vepřového, nebo drůbežího masa. Doba dušení bude kratší.

Na přílohu bylahttp://www.toprecepty.cz/recept/20756-dusena-ryze-…

Složení omáčky ve skle-voda, rajčatový protlak, cibule, rostlinný olej, cukr, paprika, česnek, sůl.