Suroviny
4 porce
- 4 silnější plátky hovězí roštěnky
- 1 lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 sklenka Boloňské omáčky
- 1 mrkev (nakrájená na drobné kostičky)
- 1 silnější plátek celeru (nakrájený na drobné kostičky)
- 10 olivy ve slaném nálevu rozkrojených na polovinu
- 1 lžička škrobu (rozmíchat ve vodě)
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa paličkou na maso mírně naklepeme a na okrajích nařízneme. Zlehka osolíme a opepříme.
-
Do kastrolu na rozehřátý tuk dáme do sklovita orestovat cibuli s česnekem.
-
Vložíme roštěnky, které necháme prudce po obou stranách zatáhnout. Přidáme omáčku, mírně podlijeme horkou vodou a promícháme. Pod pokličkou na slabém plameni dusíme přibližně 80minut doměkka. Doba dušení závisí na kvalitě a stáří masa. Během dušení přiléváme po trochách horkou vodu.
-
10minut před koncem přidáme mrkev, celer a olivy.
-
Měkké plátky vytáhneme, uchováme v teple a omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve studené vodě. Minutu provaříme a podle potřeby dochutíme.
-
Podáváme nejlépe s dušenou rýží.
-
Pokud budeme plátky připravovat v papiňáku, budeme postupovat stejně. Jen po přidání omáčky k zatáhlému masu vše podlijeme 200ml horké vody a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Až se hrnec natlakuje, ubereme plamen na minimum a dusíme 40minut. Poté hrnec ochladíme a otevřeme. Přidáme ostatní suroviny,promícháme a slabým varem dusíme ještě 10minut.
Poznámka od kuchařky
Můžeme připravit také z vepřového, nebo drůbežího masa. Doba dušení bude kratší.
Na přílohu bylahttp://www.toprecepty.cz/recept/20756-dusena-ryze-…
Složení omáčky ve skle-voda, rajčatový protlak, cibule, rostlinný olej, cukr, paprika, česnek, sůl.