Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg hovězí kulaté plece – špalek
- 1 velká cibule
- mrkev
- petržel
- 1/2 balení koření Vitana – Divočina
- 250 g balení jemných párků (60% masa)
- olej
- sůl
- pepř
- hl. mouka
- uzený špek
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso převázané režnou nití, prošpikujeme uzeným špekem, potřeme směsí oleje s kořením Vitana – Divočina a dáme uležet do lednice nejlépe do druhého dne.
-
Druhý den necháme naložený kus masa zprudka opéct na pánvi, aby se maso zatáhlo. Do pekáče (římského hrnce) vložíme zatažené maso.
-
Lehce podlijeme vodou a přidáme všechnu oloupanou a na velké kusy nakrájenou kořenovou zeleninu.
-
Pečeme ve vlastní šťávě. Maso pečeme při mírné teplotě cca 2,5 hodiny, je potom krásně měkké.
-
Po upečení maso vyjmeme, odstraníme omotání nití, nakrájíme na plátky. Z výpeku uděláme v omáčku tak, že na kostičkách uzeného špeku, ze kterých necháme pustit tuk si lehce orestujeme šikmo nakrájené párky a přidáme šťávu z výpeku.
-
Lehce provaříme, nastavíme hovězím vývarem s trochou rozmíchané hl. mouky v troše vody, do požadované hustoty.
-
Lehce 8 minut provaříme a máme hotovo. Příloha rýže, těstoviny, brambory.