Hovězí pečeně s pikantní omáčkou s brandy

131
- reklama -

Suroviny

1 kg hrudí hovězí (měla jsem s kostmi)
nebo jiného vhodného kusu na pečeni
1 cibule
2 mrkve
3 stroužky česneku
2 PL rajčatového protlaku
200 ml bílého vína
250 ml bujónu nebo silného vývaru
2-3 menší bobkové listy (dala jsem čerstvé)
pár snítek tymiánu
5 kuliček nového koření
sůl
pepř
olej
Do omáčky pak:
1 PL hrubozrnné hořčice
2 KL čerstvého křenu nebo smetanového
2 PL brandy
100 ml sladké smetany
kousek másla + hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. V první řadě nahřejeme troubu na 150 C.
    Maso osolíme, dostatečně opepříme a v nádobě vhodné do trouby opečeme na oleji ze všech stran dohněda. Vyjmeme, do výpeku vlijeme víno, vývar a vmícháme rajčatový protlak. Vložíme zpět maso, přidáme nakrájenou cibuli na větší kusy, mrkve na kolečka, zmáčknuté stroužky česneku, koření a bylinky. Přiklopíme a vložíme na 4 hodiny do trouby. V polovině pečení můžeme maso obrátit a zkontrolovat.

  2. Po 4 hodinách je maso již krásně měkké. Vyjmeme a přikryjeme, aby neosychalo. Výpek se zeleninou přecedíme do rendlíku, šťávu zahřejeme, přidáme brandy, hořčici, křen a zahustíme kouskem másla rozetřeným s hladkou moukou. Necháme chvilku provařit a nakonec vlijeme smetanu. Provaříme do požadované hustoty.
    Maso nakrájíme na plátky a servírujeme třeba s kaší.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem vyzkoušela podle Apetitu. Změnila jsem původní zakysanou smetanu na sladkou, zdálo se mi, že díky hrubozrnné hořčici je omáčka nakyslá dost, tak jsem ji spíše zjemnila sladkou. A brandy je tam vynikající, ovšem, kdo nemá, určitě ji může vynechat.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje recepty najdete také na http://www.pazitka.cz/kucharky/andrea-motlikova/