
Suroviny
            4 porce
							
    
- 1,5 kg hovězí oháňky
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 bulva celeru
- 2 kořeny petržele
- 100 ml silného červeného vína dle chuti (či bílé)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
- 
Oháňku nasekáme podle obratlů na jednotlivé kousky a asi hodinu necháme naloženou ve studené vodě. Potom vodu osolíme, přidáme jednu rozpůlenou rozkrojenou cibuli, jednu na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a třetinu celeru, osolíme, opepříme a vaříme na nejnižší teplotě asi 3 hodiny. Vyjmeme maso a vývar udržujeme horký. 
- 
V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a lžíci másla a dohněda orestujeme kousky slaniny. 
- 
Poté přisypeme nasekanou cibuli, opečeme dozlatova a přidáme zbytek nakrájené kořenové zeleniny. Mícháme a opékáme, dokud zelenina nechytne barvu, a potom přilijeme víno. Necháme ho zprudka odpařit, vložíme předvařené maso a opečeme ho. 
- 
Zalijeme částí připraveného vývaru, přidáme bobkový list a větvičky rozmarýnu a dusíme na nejnižší teplotě ještě asi dvě hodiny, za průběžného podlévání vývarem. Práci si zjednodušíme, vložíme-li vše do mírně vyhřáté trouby (160°C). 
- 
Maso, které již odpadává od kosti, vyjmeme. Výpek se zeleninou zahustíme jíškou, kterou jsme mezitím usmažili z másla a mouky. Směs dobře provaříme, dochutíme a vyjmeme tuhé koření. 
Poznámka od kuchařky
Jedná se o recept, který jsem si vytiskla z internetu pod názvem Zadělávaná hovězí oháňka na zelenině dle Šroubka. Během realizace jsem ho upravila a upravenou verzi zde předkládám.
 
            