Suroviny
2-3 porce
- 500 g ořechu z hovězí kýty
- Na marinádu:
- 1 vrchovatá lžička koření citronový pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- z 1 dobře umytého pomeranče nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
- mikrotenový sáček
- dále budeme potřebovat
- plátek másla (silný cca 2cm)
- šťávu z 1 pomeranče
- 2 lžíce sojové omáčky
- špetku soli
- dvojitě přeložený alobal o rozměru 50x50cm
Postup přípravy receptu
-
V mikrotenovém sáčku si promícháme uvedené suroviny na marinádu, vložíme opláchnutý a osušený celý ořech masa a pořádně ho v marinádě obalíme. Sáček důkladně uzavřeme a dáme nejméně na 24 hodin uležet do lednice. Kdykoliv budeme mít kolem lednice cestu, můžeme opatrně sáček s masem promnout.
-
Poté maso z marinády vytáhneme a dáme na pánvici do rozehřátého másla ze všech stran prudce osmahnout.
-
Přichystaný čtverec alobalu vložíme do hlubokého talíře, podle něj ho “vytvarujeme“ a osmahnuté maso položíme na alobal (v hlubokém talíři proto, aby se nám pak maso dalo do alobalu pěkně zabalit).
-
Na pánev do výpeku dáme zbytek marinády, co nám zbyla v sáčku. Přidáme pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, sůl a necháme převařit. Vše nalijeme na maso a alobal opatrně zhora zabalíme do uzlíku.
-
Do papiňáku (tlakového hrnce) položíme pařák na napařování knedlíků a přilijeme 300ml horké vody. Na něj položíme alobalový uzlík s masem, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na mírném plameni 20 minut. Po této době odstavíme z plamene a necháme pozvolna dojít. Hrnec otevřeme, uzlík nejlépe pomocí chňapky vytáhneme a rozbalíme. Postupujeme opatrně, aby nás neofoukla pára.
-
Měkké maso vytáhneme ze šťávy, kterou si dle potřeby můžeme dochutit. Maso nakrájíme ostrým nožem na porce, přelijeme šťávou a podáváme s přílohou, kterou máme rádi.
Poznámka od kuchařky
Nejsem expert na steaky, což mě velice mrzí. Doufám,že se jednou k někomu, kdo je bezvadně umí“nasáčkuju“na ochutnávku. Protože jsem měla ale opravdu nádherný kousek masa z mladého kusu a bála jsem se,že to pokazím, tak jsem zaexperimentovala se surovinami i přípravou a nelituji. Maso bylo v lednici naložené 2dny, pomerančová kůra nezhořkla a nebylo to vůbec na škodu. Pěkně osmahnuté na másle chytilo krásnou barvičku a poté dodělané v alobalu v papiňáku bylo měkounké a na řezu slabě narůžovělé.