Hovězí na pepři

182
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g hovězího válečku – falešná svíčková
6 cibulí
150 ml oleje
3 lžičky soli
1,5 lžíce černého mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme, osolíme víc, než jsme zvyklí a obalíme v pepři. Sůl i pepř do masa dobře vmasírujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozehřejeme olej a maso prudce opečeme ze všech stran dohněda. Teplotu snížíme na minimum, přidáme celé oloupané cibule, přiklopíme pokličkou a dusíme v oleji 2-3 hodiny doměkka. Nepodléváme, ale maso pravidelně obracíme, v první půlhodince ho kontrolujeme po deseti minutách, následně maso i cibule pustí šťávu, takže kontrola stačí po 20-30 minutách.

  3. V závěru dušení, kdy se šťáva zredukuje, opět kontrolujeme a obracíme častěji.

  4. Hotové maso krájíme na plátky a podáváme se šťouchanými brambory nebo kaší. Na přílohu navrstvíme porci dušené cibule.

Poznámka od kuchařky

Recept pochází z www.labužník a jeho autorem je pan Miloš Peroutka. Popsala jsem ho vlastními slovy tak, jak jsem ho připravovala, ale dovolím si citovat autora: „Maso není ostré – pepř se spojil s cibulí a vznikla mimořádná šťáva.“ Šťáva sice přímo nevznikla, ale s charakteristikou chuti musím souhlasit.