Suroviny
4 porce
- 600 g hovězího válečku – falešná svíčková
- 6 cibulí
- 150 ml oleje
- 3 lžičky soli
- 1,5 lžíce černého mletého pepře
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme, osolíme víc, než jsme zvyklí a obalíme v pepři. Sůl i pepř do masa dobře vmasírujeme.
-
V kastrolu rozehřejeme olej a maso prudce opečeme ze všech stran dohněda. Teplotu snížíme na minimum, přidáme celé oloupané cibule, přiklopíme pokličkou a dusíme v oleji 2-3 hodiny doměkka. Nepodléváme, ale maso pravidelně obracíme, v první půlhodince ho kontrolujeme po deseti minutách, následně maso i cibule pustí šťávu, takže kontrola stačí po 20-30 minutách.
-
V závěru dušení, kdy se šťáva zredukuje, opět kontrolujeme a obracíme častěji.
-
Hotové maso krájíme na plátky a podáváme se šťouchanými brambory nebo kaší. Na přílohu navrstvíme porci dušené cibule.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z www.labužník a jeho autorem je pan Miloš Peroutka. Popsala jsem ho vlastními slovy tak, jak jsem ho připravovala, ale dovolím si citovat autora: „Maso není ostré – pepř se spojil s cibulí a vznikla mimořádná šťáva.“ Šťáva sice přímo nevznikla, ale s charakteristikou chuti musím souhlasit.