
Suroviny
- 1,5 kg hovězí plec
- sůl
- olej
- uzená slanina
- hovězí bujón
- 1,5 dcl suché červené víno
- smetana
- hladká mouka
- 2 lžičky cukru
- cibule
- česnek
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- tymián
- jalovčinky
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme, prošpikujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce.
-
Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout (orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou na céčka, česnek na plátky, podlijeme bujónem, zastříkneme vínem a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C.
-
Průběžně podle potřeby otáčíme, podléváme bujónem a vínem cca 2,5 – 3 hodiny (to podle kvality masa).
-
Hotové maso vyjmeme a udržujeme teplé, šťávu rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, cukr, promícháme, necháme chvíli provařit, případně dochutíme, maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Přílohu volíme podle vlastní chuti.
Poznámka od kuchařky
Divoké koření (a nejen to) si připravuji ve starém elektrickém tříštivém kávomlýnku.
Jako přílohu jsem použil hrníčkové knedlíky od Jany Remkové a měly obrovský úspěch. http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne…