Hovězí na divoko

82
- reklama -

Suroviny

1,5 kg hovězí plec
sůl
olej
uzená slanina
hovězí bujón
1,5 dcl suché červené víno
smetana
hladká mouka
2 lžičky cukru
cibule
česnek
bobkový list
nové koření
pepř
tymián
jalovčinky

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme, prošpikujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce.

  2. Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout (orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou na céčka, česnek na plátky, podlijeme bujónem, zastříkneme vínem a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C.

  3. Průběžně podle potřeby otáčíme, podléváme bujónem a vínem cca 2,5 – 3 hodiny (to podle kvality masa).

  4. Hotové maso vyjmeme a udržujeme teplé, šťávu rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, cukr, promícháme, necháme chvíli provařit, případně dochutíme, maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Přílohu volíme podle vlastní chuti.

Poznámka od kuchařky

Divoké koření (a nejen to) si připravuji ve starém elektrickém tříštivém kávomlýnku.

Jako přílohu jsem použil hrníčkové knedlíky od Jany Remkové a měly obrovský úspěch. http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne…