
Suroviny
4 porce
- 1 kg hovězích líček
- 300 g cibule
- 4 hřebíčky
- 8 celých pepřů
- 4 nová koření
- 1 tmavé pivo
- hovězí bujón nebo vývar
- sádlo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Pyré:
- 750 g brambory
- 250 g pastináku
- mléko
- sůl
- 2 dcl smetany
Postup přípravy receptu
-
Líčka nakrájíme přibližně na velikost dlaně bez prstů, osolíme, opepříme a na lžíci sádla osmahneme pořádně ze všech stran, aby se dobře zatáhla.
-
Pak je vyjmeme a zakryjeme alobalem.
-
Přidáme do pánve další sádlo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme koření v celku a trpělivě restujeme jako na guláš.
-
Pak zalijeme pivem, vložíme maso, přivedeme k varu a chvíli vaříme nezakryté, aby se vypařil alkohol. Dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a zvolna dusíme do měkka.
-
Mezitím vaříme oloupaný a nakrájený pastinák v osolené směsi mléka a vody (1/2 na 1/2) 10 minut, pak přidáme oloupané a nakrájené brambory, případně dolijeme tekutinu a vaříme, dokud není vše měkké. Scedíme, rozšťoucháme, zalijeme horkou smetanou a vyšleháme na hladké pyré.
-
Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
-
Omáčku přecedíme, propasírujeme a na plameni zredukujeme na 1/2-1/3 objemu, dochutíme. Líčka podáváme s bramborovo pastinákovým pyré a omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.pepato.eu/, trošku upraveno.
Autor doporučuje pyré pouze z pastináku, já jsem neměla odvahu tak výraznou chuť předložit rodině, tak jsem zvolila kompromis. Pastináková chuť krásně doplňuje chuť omáčky, vyzkoušejte 🙂









