Hovězí líčka a jablíčka…

39
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 ks hovězích líček cca 500 g
4 středně velké cibule
4 jablka
2OO ml bílého vína
máslo
olej
hovězí vývar dle potřeby
čerstvý zázvor asi 10g
špetka třtinového cukru
lžička bílého vinného octa
sůl
pepř dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou cibuli překrojíme napolovic a dále na „céčka“. Dvě ze čtyř jablek zbavíme jadřinců, nikoliv slupek a následně tato rozčtvrtíme. Druhá dvě jablka zatím ponecháme osudu :-).


    Zobrazit celý recept

  2. V hrnci na 4 lžících oleje orestujeme dosklovata cibuli.

  3. Na pánvi z rozpuštěným máslem (cca 1 lžíce) a olejem (cca 3 lžíce) opečeme líčka, která jsme si překrájeli na čtvrtiny (záleží na velikosti), osolili mořskou solí a opepřili čerstvě drceným pepřem. Restujeme 3 minuty z každé strany, až změní barvu…. ta líčka přece!!

  4. Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme 3 minuty odležet. Poté do hrnce přidáme čtvrtky jablek, zázvor, který jsme očistili, nakrájeli na plátky, a vše zalijeme vínem a vývarem, nejméně do poloviny výšky masa. Víte, jak to myslím? Víte.. jste šikovní :-). Přikryjeme poklicí a dusíme cca 2 hodiny. Nebo tak dlouho, až je maso zcela měkké.

  5. Mezitím, co maso měkne, zpracujeme ta dvě zbývající jablka. Oloupeme je, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky, resp. půlplátky. Na pánvičce rozpustíme ždibec másla, cca lžíci, vhodíme jablkové plátky a krátce restujeme asi minutku. Poté přidáme špetku třtinového cukru (malou lžičenku) a po další minutce restování lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme. Odstavíme z plamene.

  6. Líčka vyjmeme z hrnce a přendáme na prkýnko, kde je budeme krájet na centimetrové plátky.

  7. Pokud máme šťávy z pod líček hodně, necháme na plameni zredukovat, přibližně do hustoty gulášové šťávy. Orestovaná jablka i s voňavým máslíčkem přendáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko na všechny ty dobroty v hrnci.

  8. Vše spolu krátce prohřejeme a můžeme servírovat. Jako příloha se budou hodit brambory v jakékoliv úpravě. Já jsem měla rozmarýnové, opečené..

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala na NETu, a jak už je mým zvykem, upravila dle svého.

P.S. připravovala jsem v PH, na II.st ( HIGH??.. nikdy to nevím 🙁 ) 3,5 hodiny.