Suroviny
4 porce
- 1 ks hovězích líček cca 500 g
- 4 středně velké cibule
- 4 jablka
- 2OO ml bílého vína
- máslo
- olej
- hovězí vývar dle potřeby
- čerstvý zázvor asi 10g
- špetka třtinového cukru
- lžička bílého vinného octa
- sůl
- pepř dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou cibuli překrojíme napolovic a dále na „céčka“. Dvě ze čtyř jablek zbavíme jadřinců, nikoliv slupek a následně tato rozčtvrtíme. Druhá dvě jablka zatím ponecháme osudu :-).
-
V hrnci na 4 lžících oleje orestujeme dosklovata cibuli.
-
Na pánvi z rozpuštěným máslem (cca 1 lžíce) a olejem (cca 3 lžíce) opečeme líčka, která jsme si překrájeli na čtvrtiny (záleží na velikosti), osolili mořskou solí a opepřili čerstvě drceným pepřem. Restujeme 3 minuty z každé strany, až změní barvu…. ta líčka přece!!
-
Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme 3 minuty odležet. Poté do hrnce přidáme čtvrtky jablek, zázvor, který jsme očistili, nakrájeli na plátky, a vše zalijeme vínem a vývarem, nejméně do poloviny výšky masa. Víte, jak to myslím? Víte.. jste šikovní :-). Přikryjeme poklicí a dusíme cca 2 hodiny. Nebo tak dlouho, až je maso zcela měkké.
-
Mezitím, co maso měkne, zpracujeme ta dvě zbývající jablka. Oloupeme je, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky, resp. půlplátky. Na pánvičce rozpustíme ždibec másla, cca lžíci, vhodíme jablkové plátky a krátce restujeme asi minutku. Poté přidáme špetku třtinového cukru (malou lžičenku) a po další minutce restování lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme. Odstavíme z plamene.
-
Líčka vyjmeme z hrnce a přendáme na prkýnko, kde je budeme krájet na centimetrové plátky.
-
Pokud máme šťávy z pod líček hodně, necháme na plameni zredukovat, přibližně do hustoty gulášové šťávy. Orestovaná jablka i s voňavým máslíčkem přendáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko na všechny ty dobroty v hrnci.
-
Vše spolu krátce prohřejeme a můžeme servírovat. Jako příloha se budou hodit brambory v jakékoliv úpravě. Já jsem měla rozmarýnové, opečené..
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala na NETu, a jak už je mým zvykem, upravila dle svého.
P.S. připravovala jsem v PH, na II.st ( HIGH??.. nikdy to nevím 🙁 ) 3,5 hodiny.