Suroviny
4 porce
- 600 g hovězího krku
- 150 g čerstvých lišek obecných
- 6 stroužků česneku
- 1 velká cibule
- 3 lžíce sladkokyselé thajské omáčky
- 2 lžíce pohankové mouky
- pepř, sůl, kmín
- 600 g brambor
- olej
Postup přípravy receptu
-
Hovězí krk očistíme od tuku a blan. Česnek rozmačkáme a najemno nasekáme. V česneku obalíme maso a necháme hodinu uležet. Připravíme si velkou cibuli, kterou nakrájíme na kostičky. Lišky očistíme a posekáme včetně nožiček. Do hrnce nalijeme olej, vhodíme nasekanou cibuli a tu smažíme dozlatova. Vložíme maso obalené česnekem a opékáme ze všech stran. Přihodíme nasekané lišky, dvě lžičky hrubé mořské soli, lžičku kmínu a půl lžičky mletého pepře a přidáme převařenou vodu nebo hovězí vývar a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.
-
Po dvou hodinách přidáme thajskou omáčku a dusíme další hodinu. Jakmile je maso zcela měkké, uděláme si z pohankové mouky a vody tekutou jíšku ve skleničce a vlijeme k masu. Mícháme až je omáčka správně hustá. Odstavíme a jdeme na brambory.
-
Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na malé kousky, které v utěrce osušíme. Vložíme je do pekáčku, zakapeme olejem, přidáme sůl a kmín, promícháme a dáme péct do trouby dozlatova. Na talíř dáme pečené brambory, flák hovězího masa a vše zalejeme liškovou omáčkou. Mńaminy!
PS: pokud nechcete, aby se pečené brambory přichytily k pekáčku, vymazejte pekáček máslem a pravidelně (po cca 10 minutách) brambory promíchávejte…