Suroviny
- 1 kg hovězího masa
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 1 kávová lžička sladké mleté papriky
- 1 hrst sušených hub
- 2 kávové lžičky houbového koření
- 2 kávové lžičky mletého nebo drceného kmínu
- 2 kávové lžičky staročeského koření
- ½ kávové lžičky mletého pepře
- 1,5 litru vývaru nebo vody s 2 kostkami masoxu
- 1 celá střední mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- Sádlová jíška na zahuštění:
- Na 1 lžíci rozpuštěného sádla osmažíme cca 3 polévkové lžíce hladké mouky do světle hněda.
Postup přípravy receptu
-
Houby namočíme do studené vody minimálně na 3 hodiny. Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na hrubo.
-
V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zasypeme ji paprikou, krátce promícháme a přidáme maso, které chvilku opečeme, aby se zatáhlo. Přilijeme namočené houby i s vodou, v níž se máčely. Zasypeme kmínem, houbovým kořením, staročeským kořením, pepřem, přidáme mrkev, česnek. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou s masoxem), v němž jsme důkladně rozmíchali hořčici a necháme pod pokličkou dusit, dokud maso nezměkne.
-
Mrkev vyjmeme, nastrouháme na jemném struhadle a vrátíme do omáčky.
Na závěr omáčku zahustíme sádlovou jíškou, které dáme tolik, jak hustou omáčku chceme. Provaříme cca 5 minut a je-li třeba, dochutíme solí a pepřem.Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo s rýží.
Poznámka od kuchařky
Jídlo podle receptu můžeme vařit v tlakovém hrnci – doba vaření je kratší, cca 30 minut podle velikosti kostek masa a jeho kvality (přední déle, zadní kratší dobu).
Zahuštění jíškou má tu výhodu, že se výrazně nesníží chuť jídla, jak tomu bývá u zahuštění moukou rozkvedlanou ve vodě, a provaří se za výrazně kratší dobu. Vmícháváme do omáčky podle zásady – do horkého studenou jíšku, do chladného jíšku teplou.
Nespotřebovanou jíšku dáme do chladna a použijeme při dalším vaření. V lednici zakrytá vydrží opravdu dlouho.