Suroviny
4 porce
- 1000 g hovězí kližky
- 250 g řapíkatého celeru (6 velkých řapíků)
- 300 g rajčat (4 větší kusy)
- 200 ml bílého vína lze nahradit vodou
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
- na ozdobu osmažené nudličky libovolné slaniny
- (lístky z řapíků celeru)
Postup přípravy receptu
-
Pokud budou mít v masně hezkou kližku, koupíme větší množství vcelku, než je uvedeno v surovinách. Doma si z ní vyřízneme krásný kus svalu, který použijeme na tento recept. Ze zbývající části můžeme udělat, guláš, nebo podusit na různé zelenině, slanině a podobně(viz recepty z hovězího masa).
-
Z celého kusu kližky si nařežeme silnější plátky. Ostrým nožem ukrojíme silnější plátek, nedořízneme až do prkýnka a druhým, stejně silným řezem dořízneme.
-
Takto připravené plátky masa jen zlehka paličkou naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nám při další úpravě maso nekroutilo. Maso opepříme a necháme chvilku, než si přichystáme zeleninu odpočinout na talířku.
-
Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vařící vodou a po minutce ochladíme. Sloupneme a nakrájíme na větší části.
-
Čisté řapíky nakrájíme na drobné půlněsíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku(tlakového hrnce) na rozehřátý olej orestovat do zlaté barvy.
-
Přidáme opepřené plátky masa a necháme je zprudka z obou stran zatáhnout. Mírně osolíme, přidáme nakrájené řapíky a rajčata a promícháme. Podlijeme bílým vínem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
-
Od doby varu pozvolna dusíme na slabém plameni přibližně 45 minut.
-
Poté měkké maso z hrnce vyndáme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dle potřeby naředíme na námi vyhovující hustotu. Podle vlastní chuti můžeme dochutit solí a pepřem.
-
Horký krém servírujeme na talíř, poklademe plátky masa a ozdobíme osmaženou slaninou a lístky řapíkatého celeru. Přílohu si zvolíme podle vlastního uvážení. Hodí se rýže, ale i různé těstoviny, např. rýžové nudle, nebo špagety.
Poznámka od kuchařky
V tomto počasí se mi nechce vymýšlet nic složitého. Z řapíků a rajčat dělávám dobrou krémovou polévku, tak jsem zaexperimentovala s kližkou na hlavní chod a bylo to moc príma:-)