Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému

48
- reklama -

Suroviny
4 porce

1000 g hovězí kližky
250 g řapíkatého celeru (6 velkých řapíků)
300 g rajčat (4 větší kusy)
200 ml bílého vína lze nahradit vodou
1 větší cibule
2 lžíce oleje
sůl
mletý pepř
na ozdobu osmažené nudličky libovolné slaniny
(lístky z řapíků celeru)

Postup přípravy receptu

  1. Pokud budou mít v masně hezkou kližku, koupíme větší množství vcelku, než je uvedeno v surovinách. Doma si z ní vyřízneme krásný kus svalu, který použijeme na tento recept. Ze zbývající části můžeme udělat, guláš, nebo podusit na různé zelenině, slanině a podobně(viz recepty z hovězího masa).


    Zobrazit celý recept

  2. Z celého kusu kližky si nařežeme silnější plátky. Ostrým nožem ukrojíme silnější plátek, nedořízneme až do prkýnka a druhým, stejně silným řezem dořízneme.

  3. Takto připravené plátky masa jen zlehka paličkou naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nám při další úpravě maso nekroutilo. Maso opepříme a necháme chvilku, než si přichystáme zeleninu odpočinout na talířku.

  4. Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vařící vodou a po minutce ochladíme. Sloupneme a nakrájíme na větší části.

  5. Čisté řapíky nakrájíme na drobné půlněsíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku(tlakového hrnce) na rozehřátý olej orestovat do zlaté barvy.

  6. Přidáme opepřené plátky masa a necháme je zprudka z obou stran zatáhnout. Mírně osolíme, přidáme nakrájené řapíky a rajčata a promícháme. Podlijeme bílým vínem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  7. Od doby varu pozvolna dusíme na slabém plameni přibližně 45 minut.

  8. Poté měkké maso z hrnce vyndáme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dle potřeby naředíme na námi vyhovující hustotu. Podle vlastní chuti můžeme dochutit solí a pepřem.

  9. Horký krém servírujeme na talíř, poklademe plátky masa a ozdobíme osmaženou slaninou a lístky řapíkatého celeru. Přílohu si zvolíme podle vlastního uvážení. Hodí se rýže, ale i různé těstoviny, např. rýžové nudle, nebo špagety.

Poznámka od kuchařky

V tomto počasí se mi nechce vymýšlet nic složitého. Z řapíků a rajčat dělávám dobrou krémovou polévku, tak jsem zaexperimentovala s kližkou na hlavní chod a bylo to moc príma:-)