Hovězí kližka s morkovou kostí (Ossobuco)

384
- reklama -

Suroviny
3 porce

Ossobuco:
3 ks osso buco – telecí nebo mladé hovězí kližky s morkovou kostí
1 cibule
50 g másla
2 dcl červeného vína
4 nasekaná rajčata
100 g celeru
2 dcl hovězího vývaru
mouka na obalení
sůl
pepř
Gremolata:
2 stroužky česneku
hrst petrželové natě
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Maso na okraji třikrát prořízneme, osolíme a opepříme, lehce obalíme v mouce a v pánvi na olivovém oleji a másle orestujeme 
z obou stran do zlatova.

  2. Nakrájíme cibuli a přidáme ji k masu. Krátce nato přidáme nahrubo nastrouhaný celer, po pěti minutách přidáme nasekaná rajčata. Zalijeme červeným vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit.

  3. Připravíme gremolatu: Smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku, přidáme k masu a ještě prohřejeme.

    Servírujeme s bramborovou kaší

Poznámka od kuchařky

Morková kost je specialitou Lombardie, oblasti kolem Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z kližky. Kost obsahuje morek, který se při dušení vypeče a šťávě dodá patřičnou sílu i chuť. Jedinečnou chuť celému pokrmu dodá gremolata, směs nasekané petrželky, citronové kůry a česneku a tradičně se podává s risotto alla milanese, rizotem po milánsku. Existují dva typy ossobuka: s rajčaty a bez rajčat. Starší verze, tzv. osso-buco in bianco, bývá ochuceno skořicí, bobkovým listem a gremolatou. Moderní a mnohem populárnější recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli. Gremolata je volitelným doplňkem.