
Suroviny
5 porcí
- 900 g hovězí kližky vcelku
- 300 g Gazdovské slaniny
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 nepřerostlá cuketa (cca 300 g)
- 4 rajčata
- 6 nakládaných sušených rajčat
- 3 lžíce kremžské hořčice
- 3 větší snítky rozmarýnu
- 2 cm silný plátek másla
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme a dlouhým, ostrým nožem do něj uděláme otvory.
Slaninu nařežeme na delší, silnější špalíčky a těmi maso prošpikujeme. Slaninu, která nám zbude, nakrájíme na drobnější kostičky.
Aby maso při dušení udrželo tvar, utáhneme ho nití. Poté ho osolíme a zlehka opepříme. -
Čerstvá rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, sloupneme ze slupky a rozřízneme je na čtvrtiny. Na čtvrtiny rozřízneme také nakládaná rajčata.
-
Pokud má cuketa zdravou slupku, nemusíme ji loupat, pouze ji pořádně opláchneme a nakrájíme na kostky.
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. -
Do papiňáku dáme nakrájenou slaninu. Až pustí tuk a začne lehce růžovět, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Na takto připravený základ dáme zprudka po všech stranách zatáhnout maso.
-
Maso podlijeme vývarem, přidáme všechny ostatní suroviny a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 50 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, maso a rozmarýn vytáhneme, do šťávy dáme na zjemnění plátek másla a ještě minutku povaříme.
Nití zbavené maso nakrájíme na porce a podáváme, nejlépe s rýží.
Poznámka od kuchařky
Pokud máme přerostlou cuketu, po oloupání ji podélně rozřízneme a nejlépe lžící vydlabeme semínka.