Hovězí kližka s cuketou a rajčaty, na rozmarýnu, v papiňáku

62
- reklama -

Suroviny
5 porcí

900 g hovězí kližky vcelku
300 g Gazdovské slaniny
400 ml hovězího vývaru
1 cibule
4 stroužky česneku
1 nepřerostlá cuketa (cca 300 g)
4 rajčata
6 nakládaných sušených rajčat
3 lžíce kremžské hořčice
3 větší snítky rozmarýnu
2 cm silný plátek másla
mletý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme a dlouhým, ostrým nožem do něj uděláme otvory.
    Slaninu nařežeme na delší, silnější špalíčky a těmi maso prošpikujeme. Slaninu, která nám zbude, nakrájíme na drobnější kostičky.
    Aby maso při dušení udrželo tvar, utáhneme ho nití. Poté ho osolíme a zlehka opepříme.

  2. Čerstvá rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, sloupneme ze slupky a rozřízneme je na čtvrtiny. Na čtvrtiny rozřízneme také nakládaná rajčata.

  3. Pokud má cuketa zdravou slupku, nemusíme ji loupat, pouze ji pořádně opláchneme a nakrájíme na kostky.
    Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.

  4. Do papiňáku dáme nakrájenou slaninu. Až pustí tuk a začne lehce růžovět, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Na takto připravený základ dáme zprudka po všech stranách zatáhnout maso.

  5. Maso podlijeme vývarem, přidáme všechny ostatní suroviny a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 50 minut.

  6. Po ochlazení hrnec otevřeme, maso a rozmarýn vytáhneme, do šťávy dáme na zjemnění plátek másla a ještě minutku povaříme.
    Nití zbavené maso nakrájíme na porce a podáváme, nejlépe s rýží.

Poznámka od kuchařky

Pokud máme přerostlou cuketu, po oloupání ji podélně rozřízneme a nejlépe lžící vydlabeme semínka.