
- reklama -
Suroviny
- 500 g hovězí kližky
- 80 g uzeného bůčku
- 300 g zralých švestek
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru ( nebo sušeného mletého )
- masox nebo silný hovězí vývar
- 1 lžíce sádla
- 1/2 lžíce másla
- l/2 lžíce mouky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Ve větší pánvi rozehřejem lžíci sádla, přidáme uzený bůček pokrájený na nudličky, opečeme, vložíme plátky masa a zprudka orestujeme. Osolíme je, posypeme zázvorem a podlijeme vínem, které necháme zčásti vyvařit.
-
Švestky vypeckujeme, několik si jich necháme stranou a zbytek přidáme k masu.
-
Podlijeme vývarem, zakryjeme a zvolna dusíme doměkka.
-
Maso vyjmeme a udržujeme v teple.
-
Máslo prohněteme s moukou, vložíme do omáčky a necháme provařit cca 20 minut, je-li třeba přilijeme vývar.
-
Nakonec omáčku propasírujeme, přidáme do ni zbylé švestky, pokrájené na kousky a necháme přejít varem.
Poznámka od kuchařky
Servírujeme s bramborovou kaší připravenou obvyklým způsobem a posypanou lístky tymiánu.
Kuchařka: maris