Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák

50
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g hovězí kližky vcelku
250 g rajčat (4menší kusy)
200 ml bílého vína nebo lze nahradit vodou
50 g špeku
1 větší cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
špetka chilli nebo mleté pálivé papriky
sůl
nasekané čerstvé bylinky na ozdobu(tymián,petrželka)
2 m dlouhá nit přeložená na polovinu (stačí obyčejná na šití)
Na přípravu kuskusu:
1 hrnek kuskusu (200 ml)
2 hrnky vody (400 ml)
1 kostka zeleninového bujónu
1 malá cibule
1 malá mrkev
1 lžička oleje
tenký plátek másla nebo 1 polévková lžíce oleje
nasekané čerstvé bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso.


    Zobrazit celý recept

  2. Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky.

  3. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  4. Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější.

  5. Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno.

  6. Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar.

  7. Do papiňáku (tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200 ml tekutiny a promícháme.

  8. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky.

  9. Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme.

  10. Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5 minut, si připravíme na přílohu kuskus.

  11. Ve 400 ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón.

  12. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3 minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky.

  13. Podáváme společně s omáčkou a masem. Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou.

Poznámka od kuchařky

Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu.

Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.