Suroviny
4 porce
- 600 g hovězí kližky vcelku
- 250 g rajčat (4menší kusy)
- 200 ml bílého vína nebo lze nahradit vodou
- 50 g špeku
- 1 větší cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- špetka chilli nebo mleté pálivé papriky
- sůl
- nasekané čerstvé bylinky na ozdobu(tymián,petrželka)
- 2 m dlouhá nit přeložená na polovinu (stačí obyčejná na šití)
- Na přípravu kuskusu:
- 1 hrnek kuskusu (200 ml)
- 2 hrnky vody (400 ml)
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 malá cibule
- 1 malá mrkev
- 1 lžička oleje
- tenký plátek másla nebo 1 polévková lžíce oleje
- nasekané čerstvé bylinky
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso.
-
Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější.
-
Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno.
-
Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar.
-
Do papiňáku (tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200 ml tekutiny a promícháme.
-
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky.
-
Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme.
-
Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5 minut, si připravíme na přílohu kuskus.
-
Ve 400 ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3 minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky.
-
Podáváme společně s omáčkou a masem. Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu.
Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.