Suroviny
4 porce
- 700 g hovězí kližky
- 200 g cibule
- 400 g jablek
- 200 g mrkve
- 300 ml červeného vína
- 200 ml smetany (použila jsem 31%)
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 cm silný plátek másla
- sůl
- mletý pepř na dochucení
- Do sítka na louhování čaje nebo do kousku gázy uvážeme:
- 10 kuliček pepře
- 20 lístků čerstvého rozmarýnu
- 3 cm dlouhou skořici
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev a jablka oloupeme. Z jablek odstraníme jádřince a vše nakrájíme na větší kusy.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku na rozehřátý tuk restovat do sklovita. Orestovanou cibuli odhrneme ke kraji hrnce, do hrnce dáme kostky masa a necháme ze všech stran prudce osmažit.
-
Poté podlijeme vínem, přidáme jablka, mrkev a koření ve vajíčku. Osolíme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 35 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso odložíme stranou.
-
Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, podle potřeby sůl a mletý pepř a 3 minuty provaříme. Maso prohřejeme buď přímo v omáčce nebo v kastrůlku na pařáku.
-
Podáváme s bramborovým knedlíkem, nebo přílohou, která nám vyhovuje.
Pokud budeme maso připravovat v obyčejném kastrolu, postup je stejný, jen doba dušení se o něco protáhne. Během dušení po troškách podléváme horkou vodu, nebo vývarem a občas ode dna promícháme, aby se suroviny v hrnci nepřichytily.
Poznámka od kuchařky
Smetany můžeme dát i menší množství. Záleží, jak chceme mít omáčku hustou. Víno můžeme nahradit hovězím vývarem. Závěrečnou chuť omáčky můžeme doladit pár kapkami citronové šťávy.