Hovězí kližka na jablku a mrkvi, dušená v papiňáku

61
- reklama -

Suroviny
4 porce

700 g hovězí kližky
200 g cibule
400 g jablek
200 g mrkve
300 ml červeného vína
200 ml smetany (použila jsem 31%)
3 prolisované stroužky česneku
1 lžíce oleje
1 cm silný plátek másla
sůl
mletý pepř na dochucení
Do sítka na louhování čaje nebo do kousku gázy uvážeme:
10 kuliček pepře
20 lístků čerstvého rozmarýnu
3 cm dlouhou skořici

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev a jablka oloupeme. Z jablek odstraníme jádřince a vše nakrájíme na větší kusy.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku na rozehřátý tuk restovat do sklovita. Orestovanou cibuli odhrneme ke kraji hrnce, do hrnce dáme kostky masa a necháme ze všech stran prudce osmažit.

  3. Poté podlijeme vínem, přidáme jablka, mrkev a koření ve vajíčku. Osolíme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 35 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso odložíme stranou.

  4. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, podle potřeby sůl a mletý pepř a 3 minuty provaříme. Maso prohřejeme buď přímo v omáčce nebo v kastrůlku na pařáku.

  5. Podáváme s bramborovým knedlíkem, nebo přílohou, která nám vyhovuje.
    Pokud budeme maso připravovat v obyčejném kastrolu, postup je stejný, jen doba dušení se o něco protáhne. Během dušení po troškách podléváme horkou vodu, nebo vývarem a občas ode dna promícháme, aby se suroviny v hrnci nepřichytily.

Poznámka od kuchařky

Smetany můžeme dát i menší množství. Záleží, jak chceme mít omáčku hustou. Víno můžeme nahradit hovězím vývarem. Závěrečnou chuť omáčky můžeme doladit pár kapkami citronové šťávy.