![Hovězí kližka na cuketě a okurkách z pomalého hrnce_5ff741f2ce840.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/hovezi-klizka-na-cukete-a-okurkach-z-pomaleho-hrnce_5ff741f2bceb4.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 800 g hovězí kližky vcelku
- 300 g cukety
- 100 ml hovězího vývaru nebo vody
- 3 okurky ze sladkokyselého nálevu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 plátek másla o síle 1 cm
- sůl
- mletý pepř
- vývar na případné naředění šťávy
Postup přípravy receptu
-
Kližku ponecháme vcelku, opláchneme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl a pepř.
Pro lepší držení tvaru můžeme maso utáhnout kuchyňským provázkem nebo dvojitě složenou nití. -
Cuketu zbavenou slupky a semínek nakrájíme na kostičky a dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.
-
Drobně nakrájenou cibuli a česnek dáme zesklovatět do pánve s rozehřátým olejem . Po dvou minutách přidáme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
-
Obsah pánve přendáme do pomalého hrnce, pánev vypláchneme vývarem a nalijeme na maso. Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a vaříme 4 hodiny.
-
Po této době maso vyndáme a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem.
Do šťávy přidáme máslo a na jemných slzičkách nastrouhané okurky. Hustotu šťávy si přizpůsobíme podle svých zvyklostí případným dolitím vývaru. -
Maso dáme do šťávy a hrnec necháme pracovat ještě 15 minut.
Naporcované maso se šťávou podáváme s rýží nebo knedlíkem.