
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky na guláš (kližka, krk apod)
- 3 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1 polévková lžíce gulášové papriky
- 1 kávová lžička uzené papriky (lze vynechat)
- (dle vlastní chuti pálivou papriku, chilli pro milovníky ostřejší chuti)
- 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- Asi 1,5 l vývaru (nebo 1, 5 l vody a 2 kostky bujonu bez glutamátu),
- černý pepř
- sůl podle chuti
- balíček Mochovské mražené zeleniny 350 g (hrášek, květák, kukuřice, fazolky)
- chlebová mouka nebo chléb na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme na kousky.
-
Do pekáče dáme maso, cibuli, česnek, hořčici a veškeré koření a důkladně promícháme.
-
Zalijeme vývarem, pokud nemáme, rozdrobíme na povrch bujon a zalijeme vodou – maso by mělo být protopeno, ne přelito a opět promícháme.
-
Povrch zakryjeme alobalem a přiklopíme vhodnou poklicí, pekáčkem atd.
-
V troubě necháme bez jakékoli kontroly a míchání 90 minut. Po této době odklopíme (pozor na opaření od alobalu!!!!), zkontrolujeme měkkost masa a chuť omáčky – případně dochutíme.
-
Pokud je maso ještě tuhé (záleží na jakosti masa), ještě zakryjeme a vrátíme tak na 20 min. do trouby.¨
-
Potom v trošce vody rozmícháme mouku, nebo nastrouháme patku tvrdšího chleba na zahuštění, vsypeme sáček zeleniny a už bez alobalu přiklopíme a vrátíme do trouby. Necháme dojít cca 10 min., zkontrolujeme chutě, troubu vypneme.
-
Servírujeme jen s chlebem, nebo i s knedlíky, případně jinou naší oblíbenou přílohou.
Kdo má rád pivečko, k tomu bude jako říz!!!!!!
Pokud nám zbude na rozležení, po 2 dnech je to přímo mana nebeská ;-)) – zapomněla jsem porci pro kamarádku v lednici (nepřišla, ale přišel na ni manžel po těch 2 dnech a spokojeně debužíroval ;-))