
Suroviny
- 200 g pěkného hovězího zadního masa nebo plece
- slunečnicový olej nebo kukuřičný olej nebo sádlo
- 1 stroužek česneku
- 1 pálivá paprička
- 1 velká cibule
- sůl
- 1/4 lžičky drceného římského kmínu
- pálivá paprika mletá podle chuti
- 1/2 lžičky drcených semínek koriandru
- plechovka loupaných rajčat
- 1/2 masité červené papriky
- 200 g mražené kukuřice nebo sterilované kukuřice
- 1 ks hořké čokolády
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a nakrájíme na proužky asi 1 cm silné.
-
Na oleji chvíli smažíme oloupaný celý stroužek česneku a chilli papričku. Nespálit!
-
Vyjmeme a vhodíme oloupanou hrubě rozkrájenou cibuli. Osmahneme a když zrůžoví, přidáme maso, osolíme, posypeme kořením, opečeme, zalijeme pokrájenými rajčaty z plechovky a dusíme na mírném plameni asi 1,5-2,5 hodiny podle kvality masa.
-
Ke konci přidáme na čtverečky nakrájenou papriku a mraženou kukuřici a necháme dodusit. Maso je jen lehce obalené šťávičkou. Pokud máme kukuřici sterilovanou, vložíme ji až na závěr a jen necháme prohřát.
-
Do hotového pokrmu necháme rozpustit čokoládu a podáváme s rýží nebo pečenými bramborami a bez eidamu.
-
Milovníci zeleného koriandru ještě posypou nasekanou natí.
Poznámka od kuchařky
Mexický guláš si pamatuju ze školní jídelny – maso v protlakové omáčce s hráškem a k tomu kopeček rýže posypaný strouhaným eidamem. Pro mne nic moc. Zkusila jsem to jinak. Prosím zastánce klasiky, aby mne nekamenovali, děkuji 🙂









