Suroviny
8 porcí
- 1,5 kg hovězí kližky
- 0,5 kg cibule
- 20 dkg sádla
- 10 dkg celeru
- 4-5 dkg sladké mleté papriky pálivé podle chuti
- majoránka
- mletý pepř
- kmín
- česnek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- polévkové koření Klasik od Vitany
- (Na vývar)
- menší vepřové koleno
- vepřové kosti
- sůl
- celý pepř
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Do tlakáče vložíme kolínko (trochu ho naříznu), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, tlakáč uzavřeme a dáme na 45 minut vařit.
-
Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé svalky a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady nám začíná barva guláše.
-
Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se nám maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí.
-
Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu.
-
V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout.
-
Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou (záklechtkou).
-
Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, kterou za stálého míchání přiléváme k masu.
-
Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky,zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.
Poznámka od kuchařky
Na guláš si vždy udělám čas, ten nejde odflinknout. V archívu mám ještě guláš speciál, ale ten někdy jindy.