Hovězí guláš

126
- reklama -

Suroviny
8 porcí

1,5 kg hovězí kližky
0,5 kg cibule
20 dkg sádla
10 dkg celeru
4-5 dkg sladké mleté papriky pálivé podle chuti
majoránka
mletý pepř
kmín
česnek
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce plnotučné hořčice
polévkové koření Klasik od Vitany
(Na vývar)
menší vepřové koleno
vepřové kosti
sůl
celý pepř
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Do tlakáče vložíme kolínko (trochu ho naříznu), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, tlakáč uzavřeme a dáme na 45 minut vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé svalky a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady nám začíná barva guláše.

  3. Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se nám maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí.

  4. Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu.

  5. V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout.

  6. Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou (záklechtkou).

  7. Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, kterou za stálého míchání přiléváme k masu.

  8. Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky,zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.

Poznámka od kuchařky

Na guláš si vždy udělám čas, ten nejde odflinknout. V archívu mám ještě guláš speciál, ale ten někdy jindy.