
Suroviny
- 1 kg zadního hovězího masa vcelku
- 100 g slaniny vcelku
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 sklenka leča ( popřípadě 4 rajčata a 1 paprika )
- 1 čerstvá paprika
- 2 kyselé okurky
- 1 velká cibule
- hovězí vývar
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku (lépe se pak bude maso špikovat).
-
Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kameninové nádobě pomalého hrnce na sporáku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200 ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny.
-
Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Šťávu můžeme propasírovat (já už jsem dále použila klasický hrnec). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku. V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/









