
- reklama -
Suroviny
- 100 g špaldové mouky
- 200 g chlebové mouky tmavé
- 200 g žitné mouky
- 50 g pohankové mouky
- 1/2 kostky (42 g)droždí
- 260 ml vlažného mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky soli
- kmín
- mák
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Uděláme klasický kvásek a ze směsi mouky, mléka, másla a soli vymícháme těsto. Pozor na přelití kvásku, aby se „neutopil“. Těsto by se nemělo lepit, po vypracování je lesklé a nechytá se mísy.
-
Dáme na teplé místo kynout určitě alespoň hodinu.
-
Na vále těsto rozdělíme na stejné kousky a uděláme tvar dle svého zvyku – já z uvedeného množství jich měla 12.
-
Ještě na plechu je necháme 30 min. kynout, pak je potřeme vejcem a posypeme solí, kmínem apod.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 min.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se receptem od Šárky – http://www.toprecepty.cz/recept/2814-grahamove-housky/ a od Jirky – http://www.toprecepty.cz/recept/3173-housky-ze-slaneho-kynuteho-testa/
Kuchařka: spagetka