
Suroviny
- 300 g vody
- 60 g oleje
- 540-550 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 14 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
-
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého uděláme bulku a po 10 minutách odpočinku z každé bulky vyválíme stejně silný pramen, dlouhý asi 45-50 cm.
-
Uřízneme třetinu délky pramene, zbylý kus ohneme a uříznutý kousek přiložíme do ohybu – viz foto.
Upleteme klasický cop ze tří pramenů, konce dobře smáčkneme k sobě a pletýnku uložíme kynout na plech s pečícím papírem. -
Vykynuté pletýnky postříkáme vodou nebo potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz