
Suroviny
8 porcí
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 150 g pšeničné polohrubé mouky
- 50 g jemné pšeničné krupice
- 2 KL soli
- 1 tableta Celaskon (250 mg, (úplně obyčejný, ne s postupným účinkem)
- 270 ml voda
- 1,5 KL cukru
- 25 g droždí
- 2 PL olivový olej
- 50 g majonézy (1/2 pytlíku Poličanka, Agricol)
- 1 vejce na potření
- Na posyp:
- sezam, mák, kmín, hrubozrnná sůl a další
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby (sklo, porcelán – pokud ohříváme v mikrovlnce) dáme vodu a cukr a ohřejeme na cca 37°C (chladnější = droždí kyne pomalu, teplejší než cca 42 °C = kvasinky se zničí a nekynou vůbec). Optimální teplota je, když na ponořeném prstu cítím jemné teplo). Přidáme droždí a 2 KL hladké mouky a drátěnou metlou rozmícháme. Necháme stát.
-
Do hnětací mísy (ne kovové) dáme mouky, krupici, sůl. Promícháme a dáme do mikrovlnky na cca 30 vteřin ohřát (teplota max 42 °C, ne více !). Přidáme rozdrcený Celaskon, promícháme. Vlijeme směs z bodu 1, přidáme olivový olej a majonézu. Hnětacím hákem připravíme těsto (cca 10-12 minut). Hotové těsto musí být homogenní, vláčné, nelepí se na hnětací nádobu (pokud se ještě kolem 8. minuty lepí, přisypte trochu mouky – 1 PL např., a nechte prohnětat, až se mouka vpracuje do těsta.
-
Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte cca 30 minut kynout, ideálně v teple. Zapněte troubu na 170 °C.
-
Z těsta vytvarujte 8 housek (nebo i více dle požadované velikosti, případně kousky těsta rozválejte na placku a srolujte do tvaru rohlíku, nebo je možno z každého kousku těsta udělat 3 válečky a uplést pletýnku …). Vytvarované těsto dávejte na pekáč na pečicí papír.
!!!Důležité!!! Těsto moc netrapte a snažte se moc neporušit jeho strukturu, aby neztratilo nadýchanost. -
Výrobky nechte na pekáči cca 20 minut kynout.
-
Pokud chcete dozlatova upečené, rozšlehejte jedno vejce (drátěnou metlou např. v nádobě od směsi droždí a vody) a potřete výrobky tenkou vrstvou (není to sladké pečivo). Dle chuti posypte mákem, sezamem, kmínem, hrubozrnnou solí či jinými semínky.
-
Dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 30 minut (20-40) do zlatova. Pokud chcete křupavé pečivo, v okamžiku zažloutnutí (cca na posledních 10 minut) zvyšte teplotu na 210 °C a hlídejte.
-
Po upečení přendejte horké pečivo na mřížku, aby se kůrka vytvořila i zespoda.
-
Tip 1: Polohrubou mouku lze zaměnit za jinou mouku, např. špaldovou, žitnou, pohankovou – ne na úkor hladké mouky, jinak pečivo špatně kyne. Místo krupice je možno dát celozrnný graham. V případě celozrnných mouk je dobře dát trochu víc droždí.
Tip 2: Vytvarujte z těsta dva válečky a v uzavřené nádobě (např. plechový dvojpekáč) upečete super chlebíčkové veky.
Poznámka od kuchařky
Původní účel těchto housek je na burgery (recept zde: https://www.toprecepty.cz/recept/50663-burgery/ ), ale rodinka si je oblíbila k čemukoliv a kdykoliv,
K moukám – hladká je důležitá pro jemnou strukturu při kynutí, polohrubá a krupice zabrání, aby pečivo bylo mazlavé a bez struktury.
Celaskon – super pro strukturu těsta, ono lze i třeba ocet, ale ten z pečiva zavání a já to nerad. Ostatné si přečtěte na pečivu, co všechno obsahuje vitamín C (=kyselina L-Askorbová).









