
Suroviny
12 ks
- 500 g hladké mouky
- 1,5-2 zarovnané lžičky soli
- malinko mletého pepře
- 1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g
- 1 necelá lžička cukru
- 280 ml vlažného mléka
- 50 ml olivového oleje
- 40-50 g pórku
- Na potření povrchu:
- 1 vejce
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy receptu
-
Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.
-
Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý.
-
Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout.
-
Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly.
-
Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.
-
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
V naší rodině máme v oblibě pórek, tak jsem ho zkusila přidat do pečiva. Osmahla jsem ho na oleji jen velmi krátce, olej jsem neměla moc rozpálený. Příště zkusím přidat do těsta pórek čerstvý a posoudíme chuť.
Do těsta jsem dala 2 zarovnané lžičky soli a na povrchu jsem se snažila už moc nesolit. Kdo chce víc, tak doporučím ubrat sůl v těstě.
Žemliček je 12 kusů, ale jsou menší než v obchodě. Chutnají jen tak s máslem, nebo se sýrem a taky s jemnou vajíčkovou pomazánkou.