
Suroviny
11 ks
- 560 g polohrube mouky
- 240 ml mleka
- 30 g čerstveho drozdi
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1,5 lžice cukru
- 1 lžička soli
- žloutek na potřeni
- sezam na posypani
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka přidáme droždí, cukr a rozmícháme. Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, rozmícháme droždí (nečekala jsem na kvásek, droždí jsem věřila a fungovalo to), máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple cca 1 hodinu kynout.
-
Poté z těsta tvoříme malé placaté bochánky (nemusíme podsypávat moukou, těsto nelepí), které přendáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout (cca 1 hodinu).
-
Nakynuté bochánky lehce zploštíme dlaní ruky, při pečení opět naběhnou, potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme sezamem a při 180°C (vrchní a dolní ohřev) cca 15-20 minut pečeme.
Poznámka od kuchařky
Testo je mozne delat v domaci pekarne.
inspirace na: www.domacipekarny.dama.cz (mirne upraven podil mouky,v original receptu je uvedeno 500g, coz bylo malo)