
Suroviny
3-4 (dle potřeby)
- 1/2 košíku čerstvě nasbíraných hub (hříbky, podhříbky, kozáci…)
- 5-6 brambor (dle strávníků)
- 1/3 kostky másla
- 2 ks cibule
- kelímek kysané smetany
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- kmín
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme, pokrájíme na kousky.
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky ( aby se vešly na půl lžíce:-)), zalijeme do roviny vodou, dobře osolíme, přidáme kmín, bobkový list, nové koření a necháme stát. -
V širším kastrolu rozpálíme máslo, přidáme najemno pokrájenou cibuli a dozlatova osmahneme.
Přidáme houby, ČL kmínu, podlijeme 1/2 šálkem vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a při občasném míchání dusíme asi 15-20 min.
Poté odkryjeme, necháme odpařit většinu vody, odstavíme a necháme stydnout. -
Dáme vařit brambory
a v menším hrnci smažíme zvolna na 1 PL másla světlou jíšku,
připravíme si metličku
a když jsou brambory měkké, vyjmeme bobkový list a nové koření a vodou z brambor zalijeme jíšku. Metličkou rozmícháme, aby se neutvořily hrudky a vaříme asi 10 min. -
Do tohoto základu přidáme dle potřeby asi 2-3 naběračky podušených hub, přidáme smetanu, opatrně dosolíme ( voda z brambor je slaná! ), necháme projít varem.
Podáváme s uvařenými brambory a pojídáme lžící.
Zbytek hub dáme do čvrtkilových krabiček od másla nebo do mikrotenových pytlíčků zamrazit. Ty můžeme v zimě použít do čehokoliv „na houbách“.









