Houby na smetaně s brambory (+ houby na zimu)

71
- reklama -

Suroviny
3-4 (dle potřeby)

1/2 košíku čerstvě nasbíraných hub (hříbky, podhříbky, kozáci…)
5-6 brambor (dle strávníků)
1/3 kostky másla
2 ks cibule
kelímek kysané smetany
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
kmín
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Houby očistíme, pokrájíme na kousky.
    Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky ( aby se vešly na půl lžíce:-)), zalijeme do roviny vodou, dobře osolíme, přidáme kmín, bobkový list, nové koření a necháme stát.

  2. V širším kastrolu rozpálíme máslo, přidáme najemno pokrájenou cibuli a dozlatova osmahneme.
    Přidáme houby, ČL kmínu, podlijeme 1/2 šálkem vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a při občasném míchání dusíme asi 15-20 min.
    Poté odkryjeme, necháme odpařit většinu vody, odstavíme a necháme stydnout.

  3. Dáme vařit brambory
    a v menším hrnci smažíme zvolna na 1 PL másla světlou jíšku,
    připravíme si metličku
    a když jsou brambory měkké, vyjmeme bobkový list a nové koření a vodou z brambor zalijeme jíšku. Metličkou rozmícháme, aby se neutvořily hrudky a vaříme asi 10 min.

  4. Do tohoto základu přidáme dle potřeby asi 2-3 naběračky podušených hub, přidáme smetanu, opatrně dosolíme ( voda z brambor je slaná! ), necháme projít varem.

    Podáváme s uvařenými brambory a pojídáme lžící.

    Zbytek hub dáme do čvrtkilových krabiček od másla nebo do mikrotenových pytlíčků zamrazit. Ty můžeme v zimě použít do čehokoliv „na houbách“.