Suroviny
4 a více
- 4 PL lámanky nebo malých krup
- 2 hrsti pokrájených čerstvých hub
- sůl
- pepř
- kmín
- plnotučné mléko nebo smetana na vaření
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 dl podmáslí, kyšky apod. (nemusí být)
- Navíc přidávám:
- 2 stroužky česneku
- špetku majoránky
Postup přípravy receptu
-
Do odkrytého hrnce dáme do vody vařit lámanku nebo malé kroupy. Lámanka se vaří cca 15-20 minut, kroupy více než 30 minut. Za případného dolévání tekutiny je uvaříme doměkka.
-
Pokrájené houby přidáme k uvařené lámance (krupkám), podle množství porcí polévky doplníme vodu a přivedeme k varu. Přidáme i sůl, pepř a kmín (vše podle chuti) a povaříme do změknutí hub. Někdy přidávám i 1-2 brambory nakrájené na kostičky.
-
V plnotučném mléce (nebo smetaně na vaření) rozkvedláme trochu polohrubé mouky, nalejeme do polévky a povaříme. Podle potřeby dochutíme, já si navíc přidávám ještě česnek a trošičku majoránky.
-
Po menším zchladnutí můžeme přidat trochu podmáslí nebo kyšky (většinou vynechávám, mám ráda horké polévky, polévka se tím dost zchladí).
Poznámka od kuchařky
Na polévku jsem použila kupované mrazené houby (směs) a k nim jsem přidala šest velkých žampionů, polévka je fakt moc lahodná a rozleželá druhý den je ještě lepší.