Houbovka s kroupami

50
- reklama -

Suroviny
4 a více

4 PL lámanky nebo malých krup
2 hrsti pokrájených čerstvých hub
sůl
pepř
kmín
plnotučné mléko nebo smetana na vaření
2 lžíce polohrubé mouky
1 dl podmáslí, kyšky apod. (nemusí být)
Navíc přidávám:
2 stroužky česneku
špetku majoránky

Postup přípravy receptu

  1. Do odkrytého hrnce dáme do vody vařit lámanku nebo malé kroupy. Lámanka se vaří cca 15-20 minut, kroupy více než 30 minut. Za případného dolévání tekutiny je uvaříme doměkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Pokrájené houby přidáme k uvařené lámance (krupkám), podle množství porcí polévky doplníme vodu a přivedeme k varu. Přidáme i sůl, pepř a kmín (vše podle chuti) a povaříme do změknutí hub. Někdy přidávám i 1-2 brambory nakrájené na kostičky.

  3. V plnotučném mléce (nebo smetaně na vaření) rozkvedláme trochu polohrubé mouky, nalejeme do polévky a povaříme. Podle potřeby dochutíme, já si navíc přidávám ještě česnek a trošičku majoránky.

  4. Po menším zchladnutí můžeme přidat trochu podmáslí nebo kyšky (většinou vynechávám, mám ráda horké polévky, polévka se tím dost zchladí).

Poznámka od kuchařky

Na polévku jsem použila kupované mrazené houby (směs) a k nim jsem přidala šest velkých žampionů, polévka je fakt moc lahodná a rozleželá druhý den je ještě lepší.