„Houbové suflé“ – skvostné papáníčko

62
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na míchanici:
2-3 hrsti čerstvých lesních hub
(nehodí se mražené, a žampiony nebo sušené houby už vůbec ne!)
lžíce oleje
menší cibule
sůl, pepř
kmín
malý stroužek česneku
Na dokončení:
4 vejce
150 g sýra na strouhání (40-45%)
1 kelímek šlehačky (nebo 1 zakysaná smetana, pokud možno tučnější)
na vymazání zapékací nádoby olej nebo máslo
hrubou mouku nebo jemnou strouhanku na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Houby podusíme na tuku a cibulce, osolíme a okořeníme tak, jak jsme zvyklí, když děláme smaženici, raději trochu výrazněji. Vše podusíme (vajíčka do míchanice ovšem nedáváme!). Zapékací misku trochu vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Zapékací misku volte poněkud větší, houbová hmota při pečení nejdřív dost nabude, tak aby vám to nepřeteklo! Po zchladnutí upečené suflé zase poněkud klesne.


    Zobrazit celý recept

  2. Čtvrt litru šlehačky (pikantnější je podle mých zkušeností ale zakysanka), rozkvedláme se 4 syrovými vejci a 150 g dobrého nastrouhaného sýra. Přidáme podušené houby, vidličkou vše zlehka promícháme, podle potřeby dochutíme, nalejeme do zapékací misky a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 175-180 ºC. Pečeme dozlatova tak, aby pokrm byl propečený i uvnitř (asi 35-40 minut). Pokrm je na povrchu zapečený do zlatohněda.

  3. Podávat můžeme s brambory, já ale dávám přednost krajíci chleba. Pestrost pokrmu dodáme obložením vhodnou zeleninou (plátky nebo dílky rajčete, plátky okurky, kolečky nebo proužky papriky apod.)

Poznámka od kuchařky

Recept mi před lety svěřila kamarádka Boženka jako rodinné stříbro, tak ho nikde na netu nehledejte, opravdu tam není. Boženka už na nás také kouká někde z obláčku. Ale recept její maminky je taková dobrota, že jsem se musela o něj podělit, byla by moc velká škoda, kdyby zanikl. Nechte si chutnat!

Toto jídlo nemá příliš fotogenický a pestrý vzhled, ale ta chuť je na mou duši nedostižná. Ovšem na hubnutí to zrovna není. 🙂